Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 160 наркозависими са били обхванати от комплексно лечение и рехабилитация през 2015-а

Политиката по превенция и контрол на употребата на наркотични вещества е хаотична и реално не води до намаляване употребата на дрога. Това са част от изводите в доклад на фондация "Инициатива за здраве". Поводът за изследването е предстоящата през април Специална сесия по наркотиците на Общото събрание на ООН. 

Едва 160 наркозависими са били обхванати от комплексно лечение и рехабилитация през 2015 година, сочи доклада на фондация "Инициатива за здраве". Общо около 2 000  души пък са  зависимите, които изобщо не са имали достъп до някакво лечение, финансирано от обществени средства, като статистиката сочи, че около 20 000 души у нас са проблемно употребяващи.

Очаква се на сесията на ООН по проблемите на наркотиците държавите да бъдат мотивирани да обърнат повече внимание на здравните и социалните аспекта на проблема "наркотици".

Научните изследвания в сферата сочат, че инвестирането в лечение на зависимостите и превенцията дават значително по-добри резултати, отколкото репресивната политика. Въпреки това, по данни на ООН, от всеки 100 долара, вложени в борбата с наркотиците, едва 7 отиват за обществено здраве и превенция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!