Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължително ли?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Правната комисия на Народното събрание одобри поредните поправки в Изборния кодекс, които – простичко казано – отново ще правят гласуването на избори задължително. Не стига това, ами и ни заплашиха с глоба от 50 лева, като допуснаха изключение само за избиратели с трайни увреждания и над 80-годишна възраст.
Не ми се вижда много умно в един закон да пише, че не важи за всички – нищо не пречи в домовете на болни и възрастни хора да отиват упълномощени изборни комисии, които да им гарантират правото (според Конституцията) или задължението (според политиците) да гласуват. Само че това изисква пари и усилия, които никой няма намерение да осигури.
Преди две години подобно предложение бе отхвърлено, защото противоречи на основния закон на държавата, но явно някои депутати не помнят дълго или не умеят да си записват. Затова пак ще трябва да им повторя същото, както и преди години – двете държави, където гласуването е задължително, едва не се разпаднаха, Белгия и Гърция имам предвид. А в ЕС има още 26 държави, където гласуването е право, а не задължение, и са по-стабилни от нашата.
Привържениците на принудата не се сещат и за друго. Със заплахи могат да ни задължат да идем до най-близкото училище, но не и да гласуваме. Ако сме решили, можем да пуснем в урната празен плик или да напишем на бюлетината дума от три букви – поздрав към всички кандидати за хамама, вие, драги слушатели, сте интелигентни хора, а не политици, знаете за какво говоря. Така че колкото и да ме плашат с глоба, ще вземат на босия цървулите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!