Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как се тъче учат от екипа, който работи на крепостта “Туида“ в Сливен

Снимка: Шевкие Чакър

Как се тъче учат от екипа, който работи  на крепостта “Туида“ в Сливен. 

Семинарите води Мариета Недкова, потомствен майстор-тъкач, представител на Асоциацията за развитие на изкуствата.

Тази сутрин вече започна първото обучение по стария занаят в сградата на Националния музей на текстилната индустрия. Сградата се намира в двора на Първата сукнена фабрика на Добри Желязков и по преценка на организаторите е най-подходящото място за провеждане на обучението, което може да бъде посетено от всеки, който има интерес и желание към  стария занаят, уточни за Радио Стара Загора Мая Иванова, ръководител на екипа, завеждащ  крепостта „Туида“.

Интересът, който предварително е заявен към семинара е голям. Повече от 15 човека от цялата страна са се записали предварително за семинара. За работещите има предвидени вечерни часове за семинари на крепостта “Туида“, каза още Иванова и уточни, че на Тодоровден -  19 март ще се проведе мастър – клас , отворен семинар  за участниците в празника на крепостта "Туида". 

Мая Иванова разказа и как се е родила идеята за семинарите  по тъкане.

БНР подкасти:

Още от категорията

РБ "Георги С. Раковски" в Ямбол се сдоби с 1400 нови заглавия

Регионалната библиотека в Ямбол ще разполага с нови  1400  заглавия. Книгите са закупени със средства  по Програма та  „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност" на Министерството на културата.  Закупени са книги на..

публикувано на 28.01.23 в 13:51
Мартин Георгиев

Трети ден издърват студент от Тракийския университет

Полицията продължава издирването на 20-годишният студент Мартин Георгиев от Пловдив, който е в неизвестност от сряда вечерта.  Момчето е студент по "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора и същата вечер е тръгнало с влака от..

публикувано на 28.01.23 в 13:15

Доброволци от "Клуб за Бъдеще" чистиха старозагорски парк

Членове на новоучредения в Стара Загора "Клуб за Бъдеще" почистиха парк "Св. Игнатий Старозагорски" - по-известен като градинката на "Пиперка". Участниците в благоворителната инициатива събраха различни отпадъци, намерени в зелените площи. Това е първата..

публикувано на 28.01.23 в 10:27

В Ямбол започва ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов"

В Ямбол започва дългоочакваният ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов". Емблематичната сграда, в която са сключили брак стотици двойки, е на повече от 50 години и до момента не е основно ремонтирана. Проектът за модернизирането на сградата е на..

публикувано на 28.01.23 в 10:14
Община Сливен

Кметът на Сливен обяви за неучебни 30 и 31 януари заради грипа

 Община Сливен обяви два дни грипна ваканция за учениците. 30 и 31 януари ще бъдат неучебни за училищата в общината, гласи заповед на кмета Стефан Радев от днес. Причината е високата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания...

публикувано на 27.01.23 в 18:51
Недостроената нова болница в Ямбол

Новата сграда на областната болница в Ямбол ще бъде завършена до есента

Новата сграда на областната болница в Ямбол, която се строи повече от 40 години,ще бъде завършена до есента на тази година, обявиха от ръководството на лечебното заведение. Подробности от Даниела Костова.  Строителните дейности са подновени след..

публикувано на 27.01.23 в 18:28
проф. Йовчо Йовчев дмн, Изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Остава висок броят на пациентите с усложнения след грип в УМБАЛ "Киркович"

Остава висок броят на пациентите с усложнения след грип и остри респираторни заболявания в Университетската болница в Стара Загора, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.  Той уточни, че от началото на месеца до днес в..

публикувано на 27.01.23 в 17:16

Старозагорските ученици се връщат в клас в понеделник

Учениците в Старозагорска област ще се завърнат в класните стаи в понеделник, 30 януари .   През изминалите четири дни те се обучаваха от разстояние в електронна среда и няма никакви индикации, това да продължи и в началото на следващата..

обновено на 27.01.23 в 17:12
Радостин Танев

Община Стара Загора с проверки за незаконни сметища

Екип на община Стара Загора прави обиколка, за да маркира незаконни сметища и да набележи мерки за преодоляванията им, съобщи ресорният зам.-кмет Радостин Танев. Той добави, че проверката е установила голямо незаконно сметище в кв.  „Три чучура -..

публикувано на 27.01.23 в 17:12

Затварят част от казанлъшка улица в понеделник

От 30.01.2023 г., понеделник, се въвежда временна организация и безопасност на движението със затваряне на двете пътни платна за движение, спиране и паркиране на пътни превозни средства по ул.„Иван Вазов" в град Казанлък , както следва: - В участъка  от..

публикувано на 27.01.23 в 16:59