Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Люлин" протестират срещу ислямистки молитвен дом

Снимка: БГНЕС


Жители от столичния квартал „Люлин“ 6 протестираха срещу ислямистки молитвен дом. Сградата се намира срещу паркинга на голям хипермаркет. Хората твърдят, че той е без никакви отличителни знаци и по документи фигурира като склад за обувки: 
Тук се превръща в една бърлога, в която се проповядва и се облъчват хора и се търсят все повече и повече последователи. И това не може да не доведе в един момент до някакви по-тежки щети. 

Имало е случаи, когато не може да се стигне до паркинга от техни коли - скъпи, луксозни автомобили. И да те е страх да минеш от чалми. 

Мустафа Избищали, който е районен мюфтия на София, призна, че в сградата се извършват молитви, но всичко е законно. По думите му, собствеността на терена е на търговско дружество, с което мюсюлманското вероизповедание има договор за наем. 
Имаме регистрирано мюсюлманско настоятелство в Столична община, Дирекция "Култура", което автоматично след регистрацията, отива и в Дирекцията по вероизповедания. Тук се осъществява религиозна дейност повече от три години. Мюсюлманите в София са над 70 хиляди, в "Люлин" не мога да кажа. Молитвата е на арабски, проповедта е на български. В петък е основната молитва, през другото време е пет пъти на ден.

Избищали е категоричен, че за нуждите на мюсюлманите в София са необходими 3 джамии, а в момента има само една.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!