Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция призова към по-тясно сътрудничество в борбата срещу глобалния тероризъм

Снимка: БТА

Атаките в Брюксел предизвикаха много силен отзвук и в Турция, тъй като страната е една от най-потършевшите от тероризъм, а и в Белгия живее значителна по мащаб турска общност.

Същевременно медиите съобщиха, че между ранените на брюкселското летището има и един турски гражданин, чието състояние е критично, както и че по време на експлозиите е имало много турски граждани в района.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган осъди атентатите в белгийската столица и поднесе съболезнования на близките на жертвите. Ердоган посочи, че няма никаква разлика между терористичните организации независимо дали са джихадисти от "Ислямска държава" или от забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия (ПКК).

В реч пред турските депутати премиерът Ахмед Давутоглу осъди днешните терористични нападения и призова към сътрудничество в борбата срещу тероризма:
Тези нападения още веднъж показаха лицето на глобалния тероризъм и на какво е способен той! Ето защо трябва да засилим сътрудничеството в борбата срещу тероризма
.

Министърът по въпросите на Европейския съюз и главен преговарящ Волкан Бозкър призова към обща позиция за предотвратяването на терористичните заплахи.
Лидерите на турската опозицията също осъдиха атаките в Брюксел.

Турските авиолинии отмениха за неопроделено време полетите от Истанбул, Анкара и Ескишехир за Брюксел и други белгийски градове. Паралелно Белгия затвори дипломатическите си представителства в Турция. Междувременно турската полиция затегна още повече мерките за сигурност, като те бяха повишени до най-висока степен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!