Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводителите излизат на протест

| обновено на 23.03.16 в 12:29
Снимка: БГНЕС

Протест на тютюнопроизводителите организират трите браншови организации у нас. Центрове на протеста ще са Дулово, Свиленград и Вълкосел, община Сатовча. 

Все още не е изкупена част от миналогодишната реколта над 300 тона. Близо половината е от района на Гоце Делчев, твърди Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча:

Това е изключително рядко като ситуация до края на март да не е изкупен тютюнът. Хората са паникьосани. Протестираме най-вече, за да може договорираният тютюн да бъде изкупен от фирмите, които са сключили договори. Това са: фирма "Саке" и фирма "Тополовград БТ" АД.

Мименов посочи в интервю за предаването "Преди всички", че в момента тютюн изкупува единствено "Булгартабак":

Обаждат ни се шефовете от "Изкупуване", че поради сътресенията, които има от атаки към "Булгартабак", вероятно ще спрат изкупуването.

На "Булгартабак" се надяват и в Свиленградско. Днес там ще протестират производители, организирани от Конфедерацията на тютюнопроизводителите. Нейният председател Асен Кичуков заяви, че в три села има неизкупени около 50 тона тютюн:

В момента единствената фирма, която е на пазара, е "Булгартабак". Имаме уверението, че утре изкупуването ще приключи в Свиленградския регион. Единствено от сорт "Вирджиния" имаме неизкупени количества около 1600 тона, поради което е насрочена среща с "Булгартабак" в четвъртък. Това е сериозно количество, което все още стои по складовете.

Наполовина са намалели производителите на тютюн в Смолянско, повече от 70 тона от продукцията в региона залежава.

Стопани от село Црънча споделят, че вероятната цел е цената на суровината да падне:

Никой не идва да търси, няма интерес от никакви фирми и не знам. Просто чакаме да видим какво ще стане. Ако дойдат да го вземат, ще го дадем без пари. Това им е целта да го вземат за жълти стотинки. Най-елементарното обяснение е, че няма интерес самата държава да се намеси в тези отношения между изкупвачи и тютюнопроизводители споделят стопани от село Црънча.

Преди дни браншовите организации изпратиха декларация до премиера Бойко Борисов, в която се обявяват в защита на "Булгартабак".

В последните 5 години холдингът изкупува 20% от произведения в България тютюн, каза за "Хоризонт" председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев:

"Булгартабак холдинг" изкупи по над 5000 тона български тютюн и това е по приватизационно задължение, а ние искаме тази практика да не приключва, а да продължи не догодина и по-догодина, а в дългосрочен аспект. Разчитаме на ясен диалог, на ясни правила, а не всяка година да си извиваме ръцете. В цял свят се работи по модела "продай преди да произведеш", а в България се случва обратното. 

Производителите се надяват, че новият Закон за тютюна ще даде възможност договорите, които се сключват с търговските фирми, да уреждат правата и задълженията на двете страни, за  да не се стига до подобни кризи.

Митингът в Дулово започна с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашните атентати в Брюксел. Над 200 производители от цяла Североизточна България са се събрали тук. Те са издигнали лозунги: "Да съхраним тютюна!"; "Не ни вземайте хляба!"; "Искаме да се трудим!"; "Не ликвидирайте "Булгартабак".

Лидерите на протеста обявиха, че злонамерени политически и икономически кръгове се опитват умишлено да ликвидират тази фирма, която единствена според тях защитава интересите на тютюнопроизводителите. Само в Североизточна България има около 400 тона неизкупен тютюн и те казаха, че имат гаранции от "Булгартабак" той да бъде изкупен от тази фирма. Водят се дела в момента срещу некоректни фирми това беше съобщено на митинга. В момента лидерите на протеста разясняват на тютюнопроизводителите новите моменти в Закона за тютюна, с който подобни проблеми те очакват да няма в бъдеще.

В звуковия файл можете да чуете разговора с Арбен Мименов и Асен Кичуков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тютюнопроизводители подозират фирмите изкупвачи в картелно споразумение

На протест във Вълкосел тютюнопроизводителите от Югозападна България се обявиха в защита на Булгартабак и дадоха ултиматум на  останалите фирми да се върнат в района и да изкупят количествата, за които имат договори. Хора от граничните села твърдят, че има..

обновено на 23.03.16 в 18:46