Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Гряняев: Европа трябва да създаде собствена армия и обща служба за сигурност

Сергей Гряняев
Снимка: Николай Кръстев

Това е единствената жизнеспособна идея,  която може да донесе не само истински резултати, но и е истинското решение в тази ситуация с нарастването на тероризма. Операцията на руските военно-космически сили в Сирия показа, че е възможно да се борим с терора ефективно. Според статистиката на Русия, през последните години Москва е постигнала успех в борбата с тероризма

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“  Сергей Гряняев - директор на Центъра за стратегически прогнози и оценки в Москва по повод предложението на Сергей Лавров руските специални служби да помагат на ЕС в борбата срещу нарастващия тероризъм в Европа

Мисля, че тези терористични актове,  с които се сблъсква Европа, са само началото на сложен процес. Отчитайки високото напрежение на отрицателното настроение на европейците към мигрантите и обратното,  проблемите ще се задълбочават и последствията ще бъдат свързани с продължаването на терористичните актове. Тези действия ще предизвикат в себе си протест на европейското население против мигрантите и не е изключено да видим и подобни действия и в обратната посока, което вече може да доведе до нарастване на десния екстремизъм и нарастване на крайни действия и тероризъм.

Днес има само две страни в света - Русия и Израел, които имат колосален опит в борбата с тероризма и могат да го споделят. Русия днес протяга ръка за сътрудничество без да имаме никакви искания.

По повод дискусиите, че ЕС трябва да създаде своя разузнавателна агенция и единна армия, която да отговори на този тип предизвикателства, експертът коментира:

Зад всички терористични организации явно стоят хора, които имат конкретни интереси - някои ги финансира, друг преследва определени икономически действия от отслабването на дадена държава или регион. Това се вижда и от действията на ИДИЛ -как те търгуваха на международния пазар с петрола на Ирак и Сирия чрез посредничеството на Турция. Друг подобен пример е търговията с на предмети на изкуството, придобити от терористичните групировки от близкоизточните градове.
Ако Европа иска да има резултат, трябва сериозно да преразгледа отношението си към създаването на собствена армия и общи служби за сигурност.  Друг е въпросът, че в рамките на НАТО и доминирането на САЩ в Европа, мисля че това ще бъде отложено в далечното бъдеще.

Според експерта Арабската пролет е повлияла върху нарастването на тероризма в Европа

През тези години бяха разрушени изградените социални структури в тези арабски общества, които осигуряваха на това население определени доходи. Между тях беше Либия. Днес всички тези страни се намират в пълна нищета. Тук вина има и Европа, защото нейни членове бомбардираха Триполи и други либийски градове и тя участваше много активно в процесите на "арабската пролет" не само в Либия, но и в Тунис и Египет, както и в Сирия. Затова днес Европа трябва да се сърди само на себе.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!