Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешните медици изразиха несъгласие с протестите на лекарите

| обновено на 27.03.16 в 16:09
Снимка: РАДИО ВИДИН / Снимка: БГНЕС

Спешните медици от цялата страна се разграничиха от исканията на Лекарския съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари за оставка на министърa на здравеопазването.

В декларация до медиите те заявиха несъгласието си с насрочените за утре протести на лекарите.

Отказваме да носим отговорност за закъсненията в обслужването на спешни пациенти по време на протеста, каза за „Хоризонт“ д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната медицинска помощ:

Този протест не е съобразен с възможностите ни да поемем огромния поток от пациенти, който ще остане необслужен от общопрактикуващите лекари. Знаем какво ще се случи, когато личните лекари сложат табелки на вратите и спрат да приемат пациентите си. Това означава една огромна група от пациенти, които идват за болнични, за направления за хоспитализация, за направления за специалисти… Тези хора кой ще ги поеме и по кой начин? Без да се осигури адекватна, неотложна помощ на всички населени места в страната, няма как да започне такъв протест.

Също за "Хоризонт" председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров заяви, че декларацията на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ не отразява позицията на всички спешни медици. Според него е създадена организация за обслужване на пациентите по време на протеста на джипитата:

Аз не мисля, че е тяхна работа да обслужват нашите пациенти. Нито някой ги е молил за това. Ние навсякъде, където има ефективен протест, сме организирали и обявили кабинети, в които хората ще могат да получат помощ от общопрактикуващи лекари, разбира се.

Голяма част от твърденията на здравното министерство за увеличаване на бюджета за първична извънболнична помощ не отговаря на истината - посочват от Сдружението на общопрактикуващите лекари в коментар, изпратен до медиите. От Сдружението изчисляват, че за да ползва обещаното ново направление например, всеки пациент ще трябва да изчака около 10 години:

Хората да не се впечатляват от думички, като безпрецендентно, сериозно, драстично, чувствително, голямо, допълнителни, нови и т.н. похвати, защото такива неща няма.

Така председателят на Сдружението на личните лекари Любомир Киров обобщава разминаването в представите на министерството и на лекарите за много пари. Според него, увеличението за джипитата е само 2 милиона спрямо миналата година, което значи по около 35 лева на лекар. Увеличените направления за пациентите също са илюзия, смята доктор Киров:

Предвидени са например нови направления като бройка. Ако ги разпределим върху броя български граждани в рамките на осем месеца се пада под 8 хилядни от направлението на човек. Естествено, идва въпросът кога може да се разполага с едно цяло направление. Това са 125 месеца или 10 години и половина трябва да се почака, за да стане едно цяло направление, каза доктор Любомир Киров.

За утре ефективни протестни действия обявиха личните лекари от областите Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!