Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - за концертите "Обичам българската музика"

Снимка: Архив, БНР

Тази година Националният ни празник 3 март беше отбелязан по нетрадиционен начин. В продължение на 11 часа в двете зали на концертния комплекс „България“ звучаха български произведения от всички жанрове, обединена под надслова „Обичам българската музика“.

Това уникално музикално събитие събра повече от 600 музиканти в рамките на 18 концерта.

Началото беше поставено в 11.00 часа с първия от двата концерта на Софийската филхармония, в който се включи и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, а пред двата състава застана диригентът на хоровата капела Славил Димитров. Българският химн  изправи на крака публиката в голямата зала „България“, след което същинската програма започна със симфоничния цикъл „Класично и романтично“ от Панчо Владигеров.

Срещу билет и програма на символична цена публиката имаше шанса да преминава свободно от зала в зала и от концерт на концерт.

Идеята за всичко това беше на ръководния екип на Софийската филхармония, а позитивната реакция на изпълнителите и публиката дадоха кураж на организаторите да превърнат занапред този празник на българската музика в традиция.

Чуйте интервюта с Виктор Стоянов - директор на Софийската филхармония, Мартин Пантелеев - главен диригент на Националния ни филхармоничен оркестър, мнения на изпълнители и хора в публиката, както и записи от концертния маратон „Обичам българската музика“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!