Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - Ина Кънчева и Людмил Ангелов за проекта "Полин Виардо"

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия

Двама ярки солисти – сопранът Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов разказват за своя съвместен проект, който развиват от няколко години, посветен на една изключителна жена от романтичния XIX век – Полин Виардо.

Самата тя е била впечатляваща певица, пианистка, композирала е и е преподавала. И най-важното: била е приятелка и вдъхновителка на цяла плеяда емблематични личности в изкуството по онова време: Шопен, Лист, Сен-Санс, Тургенев. 

Вече няколко години Ина Кънчева възкресява на българска сцена историята на тази забележителна личност. За първи път тя прави концерта-спектакъл „Полин Виардо“ на Празниците на изкуствата „Аполония“ през 2011 г. По-късно в този проект се включва Людмил Ангелов. Следват още концерти, документален филм, а на 8-ми март тази година в Първо студио на БНР двамата музиканти представиха с концерт първия си съвместен компактдиск. В него са включени песни на Полин Виардо и мазурки от Шопен, превърнати от знаменитата дама в песенни миниатюри.

Продукцията е осъществена в БНР с участието на мецосопрана Камелия Кадер и виолончелиста Христо Танев.

Ина Кънчева и Людмил Ангелов споделят своите смели мечти, свързани с музиката и личността на Полин Виардо, както и емоциите, които влагат в другите си съвместни изяви. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!