Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадри Джамил: Освобождаването на Палмира има не само военно, но и духовно измерение

Кадри Джамил
Снимка: Николай Кръстев

ИДИЛ е заплаха за обществата в Близкия изток. Освобождаването на Палмира от ислямистите има голямо значение, защото има не само военно, но и духовно измерение - символно за хода на войната в Сирия и Близкия изток. Това казва Кадри Джамил, участник в междусирийските мирни преговори в Женева и представляващ опозиционната формация “Народна воля“. Пред БНР Джамил изтъкна, че много остро стои хуманитарният проблем, свързан с оцеляването на сирийските граждани:

Ако сега не бъде оказана помощ на Сирия, то хората в нея ще бъдат изправени пред глад. Американския долар днес струва 530 сирийски лири. Цените скачат непрекъснато, сирийската лира  отслабва, а много сирийски граждани умират от глад, което остава извън новините.

Кадри Джамил вижда бъдеща следвоенна Сирия като светска и парламентарна република, но според него рискът е в липсата на демократични традиции. Трябва да се запази централизацията  в сферата на външната политика, отбраната и икономиката, но трябва да се вземат под внимание и регионалните особености - например провинция Хасека, където е съсредоточена немалка част от запасите на нефт, е неразвита, а това е източник на нестабилност и тероризъм, смята още сирийският политик.

Децентрализацията може да се реши политически, но федерализирането на Сирия е недопустимо. Трябва обаче да се търсят други формули  за овластяване на отделните региони в страната, допълва Кадри Джамил:

Федерализацията е опасна за Сирия, затова предлагаме да бъде въведена автономност. Сирия не е Швейцария, виждаме какво става в Ирак. Новата конституция на Сирия трябва да се подготви в Дамаск. По време на разговорите в Женева се чуха идеи сирийският парламент да се избира президента на страната, но според мен това би било груба грешка. Например формацията, която аз представлявам, се обяви за директни парламентарни  и президентски избори. Парламентът в Сирия трябва да бъде двукамарен, но това са вече детайли. В крайна сметка политическата реформа трябва да бъде ефективна в края на Женевските преговори.

Цялото интервю чуйте взвуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мохамед Ал Араби: Военните действия срещу терористите не са достатъчни

Да се водят военни действия срещу тероризма не е достатъчно. Необходими са обща стратегия и усилия за справяне с този проблем. Това заяви председателят на комисията по външна политика в парламента на Египет и бивш външен министър на страната..

публикувано на 02.04.16 в 11:16