Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Българин направи домашен генератор за ток. Китайци финансират проекта и вече продават продукта", съобщава "Новинар". Машината има мощност до 100 киловата, може да бъде използвана за битово потребление, ще бъде представена на международна конференция, която се открива днес в София. Вестникът цитира информация на сайта news.bg.
"Депутатите бламираха реформата в МВР" е водещото заглавие на "Сега". Цветан Цветанов съсипа от критики предлаганите от Румяна Бъчварова законови промени, допълва вестникът. Бъчварова представи вчера законопроекта си пред депутатите от вътрешната комисия, но текстът беше отхвърлен. "МВР е в полуразпад" е озаглавен коментарът по темата.
"Властта с акция "Чисти ръце", пише "Стандарт". МВР, ДАНС и прокурори проверяват висши чиновници. Вестникът пише за проверките във фонд "Земеделие", както и в частните "Лукойл" и "Ромпетрол".
"Милиардът за саниране бил почти изчерпан", е водещото заглавие на "Дума". От догодина останалите с подадени заявления жилищни блокове трябва да съфинансират част от дейностите по обновяване. Това стана ясно от изказване на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Той не уточни каква част от ремонта ще се плаща от собствениците на жилища.
След края на отоплителния сезон абонатите на топлофикациите получават шокови сметки за топла вода, информира "Труд". Начисляват по 8 кубика на човек, ако топлинният счетоводител не е проверил уредите в дома ви. Първите изравнителни сметки за отоплението през завършилия вече зимен сезон ще са готови в началото на юли.
"Сократис Кокалис купува дял във второ дружество на Васил Божков", информира "Капитал дейли". Компанията на гърка е договорила да купи 49 на сто от "Евробет". Преди 14 години дружество на Кокалис купи "Еврофутбол".
"Монетата от 2 лева с лика на Паисий Хилендарски е рядкост", пише "Телеграф". Въпреки намеренията на държавата да пусне в обращение монета на мястото на банкнотата, засега успехът е минимален, коментира изданието.
Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага, в интервю за "24 часа", постоянен контрол за пътниците без билет по повече линии на градския транспорт. Тя обещава в бъдеще пътуването да се плаща според време или разстояние, а не с една и съща цена на билета.
"За животните с любов" е поместеното в "Монитор" лично мнение на Боян Димитров след шествието в защита на бездомните животни, в защита на кучетата в общинските приюти и преди днешния протест в София срещу фермите за отглеждане на норки заради кожата им. 
Председателят на Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" Георги Щерев предупреждава в интервю за "Стандарт": "Проблемите стоят нерешени отново". Той подчертава, че очакванията за повече туристи са на фона на миналогодишното слабо лято. "Сезонът е добър, но той е само 70 дни", казва още Щерев и призовава за сериозна политика в туризма, който генерира 13 на сто от Брутния вътрешен продукт. 
"Българите избират спа за Великден", казва друг специалист от бранша, Благой Рагин, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. В интервю за "Монитор", Рагин информира, че българите сменят Гърция с Македония за празниците през май. Велико Търново пък е хит като дестинация за културен туризъм.
"Земя" отбелязва навършващите се днес сто години от рождението на д-р Петър Дертлиев, доайена на новата ни социалдемокрация. 
"Пътуваща изложба събира слабостите на хората, човешките пороци като тютюнопушенето и пристрастяването към кафето в експозиция, подготвена от музея в Горна Оряховица", пише "Труд".
"24 часа" пише за изложбата на наши художници, излагали свои творби в Париж. Изложбата ще се открие довечера в бившия царски дворец в центъра на София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!