Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Общини масово събират незаконни такси", съобщава "Дума". Прокуратурата поиска отмяна на 93 общински наредби. Почти половината от общините са измислили нерегламентирани такси, като например за разрешения за разкопаване или прокопаване. Това са 93 начина за рекет, пише в коментара на днешния брой.

"ДАНС проверява и други агенции", съобщава "Новинар" по повод започналата в сряда проверка във фонд "Земеделие". Вестникът цитира министъра на финансите Владислав Горанов, който обаче отрече предположенията, че ще връщаме европари на Брюксел по програмата "Региони в растеж" заради установени нарушения. Вестникът цитира и премиера Борисов, който увери, че няма да загубим пари от Европа.

"Службите правят хвърковати чети за борба с хакерите", пише "Сега". Една от заплахите за сигурността е общуването в социалните мрежи, е записано в проектостратегията за киберсигурност, който ще бъде разгледан на предстоящото на 14 април заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Авторите на документа отчитат нараснал интерес и сложност на атаките срещу България.

"Борисов и Цветанов не играят за президент", е водещото заглавие на "Труд".  "Няма да се кандидатирам, за да не хвърля държавата в криза", заяви вчера премиерът Борисов. Той добави и че Цветанов си тежи на мястото и затова и той няма да е кандидатът на ГЕРБ за държавен глава наесен.

"Монитор" пише за студената война между малките и големите издателства. Липсват официални цифри за това колко книги се издават у нас, колко от тях се продават, защото издателствата правят икономия на разходите. Проверка на вестника показва, че отпечатването на една книга струва от 2 до 5 лева, но, докато стигне до крайния си потребител, книгата поскъпва заради ДДС от 20 на сто, разходи за превод, ако има такъв, за авторски права и печалба на търговеца.

"Телеграф" информира за последствията от свое разследване, установило съществуване на нелегални домове за стари хора. Оказва се, че законът не позволява закриването на тези заведения, наказанието е само парична глоба от 5 хиляди лева.

"Стандарт" цитира информация на Асоциацията на пасищните животновъди, че българското месо в колбасите е едва 20 процента. От бранша подчертаха, че най-големият проблем в момента е контрабандата на евтино вносно месо. По документи, това е телешко, а става дума за месо от 15-годишни крави, предупреждават животновъдите.

"Отец Иван моли за помощ...", пише "24 часа". Известният с благотворителната си дейност свещеник няма пари за храна и за дрехи за хората, които е приютил. Вестникът е публикувал банковите сметки за желаещите да помогнат.

В днешния брой на "Труд" се разказва за сполучливата практика на общинската администрация във Велико Търново за  съчетаването на хуманно отношение с намаляване на броя на бездомните кучета.

"Монитор" предлага разказ за именития ни актьор Борис Луканов, който ще бъде удостоен с почетната награда "Аскеер" за цялостно творчество. "На 80 години ми се иска да бъда мъдър, а не да повтарям едни и същи работи...." е споделил той за вестника.

В интервю за седмичния вестник "Банкер", Красимир Ангарски предупреждава "Болничният балон скоро ще се спука". Ангарски е управител на сдружението, ръководещо деветте държавни болници в столицата. Видният финансист смята, че е необходима драстична реформа в здравеопазването.

Другият седмичен вестник, излизащ днес, "Капитал", предлага информация за десетте най-добри български банки.

В априлския брой на списание "Икономика" има интервю с директора на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, според когото страната ни отново е в радара на инвеститорите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!