Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти в чуждестранния печат

Режимът в Дамаск освободи американски фотограф, работещ на свободна практика, който беше отвлечен в близкоизточната държава през 2012 г. Това пише "Вашингтон пост", като се позовава на данни от официално лице, предоставило информация с условия за анонимност. По данни на американските власти, 33-годишният фотограф е освободен след преговори, продължили много месеци.

Португалският министър на културата Жуан Суариш подаде оставката след свой коментар в социалната мрежа "Фейсбук", предизвикал негативна обществена реакция, пише "Уол Стрийт Джърнъл". Министърът написа, че иска да открие двама журналисти, които са го критикували и да им даде „лечебни шамари“. Суариш по-късно се извини, заявявайки, че е миролюбив човек, но португалската общественост го призова да подаде оставка. Министър-председателят Антониу Кошта се извини за думите на Суариш, отбелязвайки, че министрите не трябва да забравят своя обществен сан. Жуан Суариш е син на бившия президент на страната Мариу Суариш.

Британският министър-председател Дейвид Камерън смята, че е необходима листовка, която да разясни на населението  предимствата от членството в Европейския съюз, пише "Гардиън". Министър-председателят оправда проекта на стойност 9 милиона паунда с това, че никой не трябва да има съмнение, че правителството е силно подкрепящо оставането на Великобритания в Съюза. Критиците му го обвиниха, че е обявил публикуването на листовката, за да отклони вниманието от скандала за офшорните фирми, свързан с Панамските документи. "Индипендънт" цитира ожесточена критика на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, който настоя Дейвид Камерън да се изправи пред парламента и да „даде пълен отчет за личните си финансови операции.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!