Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти в чуждестранния печат

Кадрите със завързани от граждански милиции в България бежанци предизвикаха коментари в западноевропейски страни. "Първите отговорни за това са българските власти и техният премиер", казва пред "Франс инфо" президентът на Асоциацията "Франция - земя за убежище" Пиер Анри. Той подчертава, че голяма част от европейските страни престъпват ценностите на Съюза и подлагат под въпрос европейския проект и посочва страните от Вишеградската четворка : Унгария, Чехия, Словакия и Полша, като подчертава, че открито "заявяват расистки и дискриминационни позиции".

Българските граждански дружинки предизвикаха опасения сред защитниците на правата на човека, след като в социалните мрежи бяха разпространени видеозаписи със задържането на нелегални мигранти от цивилни, съобщава руската редакция на "Евронюз".

След атентатите в Брюксел се появиха признаци, че Европа приема по-сериозно терористичната заплаха, пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс". Много от правителствата обаче все още изглежда не искат или не могат да се ангажират с реформите, необходими за защита на населението им, констатира вестникът. Демокрациите винаги трябва да намират баланса между сигурността и свободите, но Европа сега повече от всякога трябва да се откаже от манталитетите и структурите, които пречат на сътрудничеството в борбата с тероризма, заключава "Ню Йорк таймс".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!