Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеите техни - сметката от нас

Снимка: БГНЕС

Депутати предложиха пътните полицаи да получават процент от глобите, които са наложили. Така щели да бъдат мотивирани да прилагат закона, да си докарват по нещо над заплатите и да бъдат по-заинтересовани от спазването на правилата. Това дълбоко ме развълнува, защото според мен е малка революция в подхода на властниците към реда в обществото по принцип и към движението по пътищата в частност.
Досега принципът беше строго материален и по пазарните принципи - дайте им повече пари, за да не се изкушават да вършат лоши неща, сиреч да не вземат рушвети. Съвестта и честното изпълнение на поетите задължения към народ и държава бяха обявени за отживелици от гнилия социализъм, решено бе законно да се подкупват служителите, та дано почнат да вършат работа. Това беше в сила за митничари, полицаи, прокурори, съдии, без да броим министри, депутати и други политици.
Резултатите от тази далновидна политика са налице - хем наказани за корупция почти няма, хем онези, на които това им е работата, не спират да измислят все нови и нови мерки. Иначе казано - всички са света вода ненапита, но ние още затягаме обръча, сега вече няма мърдане.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!