Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последна възможност за кандидатите за генерален директор на БНР

15 април е крайният срок за подаването на документи за участие в конкурса за генерален директор на Българското национално радио. Днес е последният ден и за номинации за членове на Съвета за електронни медии.

До 17.00 ч. днес в деловодството на СЕМ кандидатите за генерален директор могат да подават документите си за конкурса. А час по-късно е последният възможен срок, в който депутати или парламентарни групи предлагат членове на медийния регулатор. 

Документите на кандидатите за шеф на радиото ще бъдат проверени от техническа комисия до 20 април. До 10 май СЕМ ще оповести кои са допуснатите до събеседването. То ще е открито и за него са предвидени три дни 11, 12 и 13 май. На всеки кандидат ще бъдат отделени до два часа, за да изложи концепцията си и да отговаря на въпроси. 

След това, на открито заседание до 20 май, регулаторът ще реши кой ще е новият генерален директор, като за избран ще се счита този, получил най-малко три гласа. 

Паралелно с тази процедура Народното събрание трябва да попълни квотата си в СЕМ с двама нови членове на мястото на Анна Хаджиева и Георги Лозанов, чиито мандати изтекоха. Кандидатите за членове на регулатора ще бъдат изслушани в открито заседание на медийната комисия на 21 април, а заседанието ще се излъчва на живо в интернет. 

На 27-и този месец се очаква парламентът да гласува новите попълнения, когато това стане, тогава и говорителят на външното министерство Бетина Жотева ще стане член, но от квотата на президента. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!