Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Партиите срещу гражданите - три на нула", е водещото заглавие на вестник "Сега" след приетите вчера текстове в Избирателния кодекс, които ни задължават да гласуваме и според които българите зад граница няма да имат свой избирателен район. Референдумът няма да се провежда заедно с избори, реши още парламентът.

"Под строй до урните", пише "Земя".

"Труд" излиза днес със заглавие, посветено на приетите от депутатите промени с коментар: "Приетите нови текстове скараха Реформаторския блок и ГЕРБ". От ДПС заплашиха, че ще атакуват текста за гласуването в Конституционния съд.

"Кабинетът свива рязко парите за образование", пише "Дума". Според записаното в Конвергентната програма, приета от правителството преди седмица, разходите за средно и висше образование ще спаднат до 2019 г. от 4,1 на сто, както е сега, до 3,2 на сто от Брутния вътрешен продукт. Документът ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

В дните преди абитуриентските балове, родители вземат заеми от по три хиляди лева, пише "Монитор". Зрелостниците вече предпочитат Италия вместо Турция като задгранична екскурзия.

200 хиляди се отказват от пътуване по празниците заради готвената блокада на границата с Гърция, информира "Телеграф". Гърци също отлагат идванията си у нас, което пък ще се отрази негативно на родни туроператори. Министърът на транспорта Ивайло Московски е отказал, засега, коментар.

"Туроператори на нож срещу превозвачите", пише "Стандарт".  Туристическите агенции питат кой ще плати заявените вече  ваканции в Гърция по време на блокадата през предстоящите почивни дни за Великден. Освен това, сред превозвачите, особено фирми с тежкотоварни камиони, също има несъгласие относно блокадата.

Спад с 2 процента спрямо предходната година отчита анализ на фондация "ИнтелиАгро" за изнесената от България земеделска продукция през 2015-та.

Заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу, който ще е гост днес на международна конференция в София, уверява, в интервю за вестник "Сега" "Целта на НАТО не е нова Студена война".

Главният здравен инспектор - д-л Ангел Кунчев, предупреждава в интервю за "Монитор": "Вече има случаи на зараза с лаймска болест, очакваме бум прец май и юни".

Председателят на БАН - проф. Стефан Воденичаров, за пореден път алармира за ниските заплати на колегите си в интервю за "Труд". Той извежда данните, че млад учен получава 45 лева повече от чистачка.

"Новинар" пише: "Събота е най-смъртоносният ден от седмицата". Данните са от проучване на американски учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

В противовес на мрачната изследователска тема на американците, "Стандарт" публикува 10 причини да не емигрираме, сред които и тази да можеш да изхвърляш боклука си през терасата, майка ти да се грижи за теб до 35-годишната ти възраст и да ти харесва светът, когато пътуваш.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!