Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Почти половината българи живеят с доход под минималната месечна издръжка на живот от 542 лева, пише "Земя", като се позовава на данни на КНСБ. Близо една пета от работещите българи са в категорията "работещи бедни". Освен че сме най-бедната страна-членка, разделението на обществото ни на бедни и богати е най-фрапантно в европейската общност. 
"Горанов хвърли око на вторите пенсии" е водещото заглавие на "Дума". Финансовият министър е против втората пенсия да се наследява, според публикувания в петък проект за промени в Кодекса за социално осигуряване. 
Вестник "Сега" също избира темата за водеща в днешния си брой със заглавието "Парите за втора пенсия няма да са лични, а на всички пенсионери". Финансовият министър предлага закриване на индивидуалните партиди след пенсиониране с мотива, че общата сметка гарантира пожизненото изплащане на всеки на втората пенсия.
"Новинар" информира "Бензинът поскъпва за морето", цената на масовия у нас А95 се е повишила с повече от процент за един месец, защото на световните пазари се очаква цената на петрола да се повиши до 60 долара за барел.
"24 часа" предупреждава, от първа страница, "Сирене с цена под 8 лева и 64 стотинки за килограм не е истинско". Изданието цитира коментар на производители. 
"Телеграф" също залага на потребителска тема във водещото си заглавие – "Родната салата бъкана с нитрати", вносните марули обаче са чисти. Данните са от изследване, поръчано от вестника. Нитратите в краставиците са в допустимата норма. "Седмица преди Великден фурни искат по 12 лева за половин килограм козунак", пише "Монитор".
Според "Труд" превозвачите няма да блокират границата с Гърция по Великден. Превозвачите ще отидат на днешната среща с премиера Борисов по повод изразените от тях намерения за блокада, като ще поискат от него гаранции, че през следващата зима няма да бъдат блокирани от гръцките фермери, както стана през миналия февруари. "Монитор" информира "Блокадата на гръцката граница в режим 4 към 1", губим 43 милиона лева от 80 хиляди комшии, които няма да дойдат.
"Капитал дейли" съобщава: "Бургас пусна пак спорна поръчка за спортен комплекс с по-висока цена". Изискванията са подозрително съвпадащи с проекта на спечелилия предходната процедура консорциум с участието на "Джи Пи груп". Вестникът припомня, че това е една от поръчките, спрени шумно от премиера Борисов  през февруари заради "витаещи съмнения".
Според "Стандарт" вицепрезидентът Маргарита Попова ще се впусне в битката за президент. Вестникът цитира телевизионно интервю на Попова, в което тя намеква, че е възможно да се кандидатира, но заявява, че още не е готова с решението.
"Европейският съюз отстъпи пред САЩ за ГМО", пише "Труд" по повод започващият днес пореден кръг от преговори за Споразумението за свободна търговия. 
От "Стандарт" можем да разберем как да спазим ритуалите в дните до Великден според църковния календар в започналата от днес Седмица на страданията на Исус. Канонът изисква строг пост.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!