Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда е съставила акт през февруари в цех 120 на "Арсенал"

Инспекцията по труда е проверявала през февруари злополучния цех 120 на завод 3 на „Арсенал“ - Казанлък, където при пожар в понеделник загинаха двама дългогодишни работници. Това съобщи Йордан Йорданов от Инспекцията по труда в Стара Загора.

При проверката е съставен акт за неправилно съхранение на барутни вещества на началник смяната в завода, заради неупражнен контрол. Констатирани са няколко нарушения, сред които и съхранение на горивни материали в непосредствена близост до производствените помещения и необезопасени въртящи се части на машините. Отбелязано е наличието на корозия на работното оборудване, както и липса на нивомерни устройства, които предпазват от преливане на цистерните за съхранение на опасни взривни вещества. Инспекторите са отчели още непочистени от остатъчни взривни вещества работни места в края на работната смяна. Не е инспектиран обаче обект 67, където възникна инцидентът в понеделник, защото не е работил тогава, а от ръководството на завода обяснили, че там дейността не се извършва ежедневно, допълни Йордан Йорданов.

По думите му „Арсенал“ се проверява много често, но е огромно предприятие и не винаги работят всички налични съоръжения, за да бъдат проверени непосредствено. Още преди злополуката са планирани нови проверки в оръжейния завод през юни, септември и ноември. Проверките на инцидента продължават, информира още Йорданов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва ваксинация с новите варианти ваксини срещу COVID-19

В първата половина на септември 2024 г. започва есенно-зимната кампания за прилагането на новите вариантни ваксини  COMIRNATY JN.1  срещу COVID-19.  Имунизациите ще се извършват  в имунизационния кабинет на РЗИ – Стара Загора: гр. Стара Загора, ул...

публикувано на 30.08.24 в 16:07

Споразумение за сътрудничество подписаха община Казанлък и БАН

Споразумение за сътрудничество между община Казанлък и Българската академия на науките подписаха днес на връх 10-годишния юбилей на Регионалния академичен Център (РАЦ) в Казанлък. Споразумението има за цел да се координират различни съвместни дейности,..

публикувано на 30.08.24 в 15:43

Още 10 бойни пистолета задържаха на "Лесово"

В рамките на седмица на пункта "Лесово" са задържани 20 бойни пистолета. И в двата случая оръжието е открито в  камиони, управлявани от турски граждани, пътуващи транзитно от Турция за Германия. След като във вторник Окръжният съд в Ямбол..

публикувано на 30.08.24 в 15:38

РЗИ откри в Стара Загора опаковки с енергиен прах в търговски обекти

Регионалната здравна инспекция е установила наличието на опаковки от продукта, представен като енергиен прах, в търговски обекти в Стара Загора. Това обяви директорът на РЗИ-Стара Загора д-р Недялка Кабаджова. Спешни проверки за предлагането на..

публикувано на 30.08.24 в 13:40

Община Тополовград ще кандидатства за нова социална услуга в село Устрем

Общинският съвет в Тополовград даде съгласието си общината да кандидатства по процедура „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“ чрез..

публикувано на 30.08.24 в 13:18

Биорали с магарешки каручки в Гурково под патронажа на Тракийския университет

Гурково ще е домакин за 35-и път на единственото по рода си в България Биорали с магарешки каручки, което ще се проведе на 1 септември.  Стартът ще бъде даден в 10 часа с магарешки химн и  от президента на уникалното състезание, който пристига с..

публикувано на 30.08.24 в 12:54

Катастрофа на пътя Стара Загора - Казанлък в района на село Змейово

Движението по пътя Стара Загора - Казанлък в района на село Змейово се осъществява двупосочно в една лента поради катастрофа, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 30.08.24 в 12:24

Активисти от Хасково, Минерални бани и Стамболово прекараха нощта пред сараите в „Бояна“

Симпатизанти на ДПС и лоялни на Ахмед Доган привърженици прекараха цяла нощ пред сградите на сараите в Росенец и столичния квартал "Бояна", за да попречат да бъдат изнасяни вещи от там. До напрежението се стигна след като бившият транспортен..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Изследователи на тракийската култура се събират в Казанлък

Научна конференция в Казанлък събира за 15-ти път изследователи в областта на тракологията, тракийската и антична археология. Събитието се провежда днес и утре в историческия музей „Искра“ в рамките на Празниците в долината на тракийските царе. В..

публикувано на 30.08.24 в 12:08

Националният събор "Богородична стъпка" посреща пазители на традициите от 20 области

Предстои дългоочакваното XVIII издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Тази година той ще се проведе на 31 август и 1 септември в курортното селище Старозагорски бани. Организаторите на събитието Община Стара..

обновено на 30.08.24 в 11:47