Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден на изслушванията в СЕМ за нов директор на БНР

| обновено на 13.05.16 в 18:30
Снимка: БГНЕС

В Съвета за електронни медии приключиха събеседванията с кандидатите за генерален директор на Българското национално радио. Днес концепциите си представиха последните четирима от общо 12-имата, желащите да оглавят радиото -  Иво Тодоров, Васил Чобанов, Петър Пунчев, Валерий Тодоров

Според бившия програмен директор на БНР Иво Тодоров в радиото в момента липсва реална обратна връзка с аудиторията. Средната възраст на слушателите е висока 59+, а медията я няма в социалните мрежи. Тодоров предлага кореспондентски пунктове в Берлин, Лондон, Париж и Белград, оптимизиране на кореспондентската мрежа в страната, преобразуване на сайта на БНР в мощен инфопортал и единен мащабен нюзрум. Иво Тодоров обеща увеличение на заплатите на служителите в БНР, но и премахване на хонорарите. 

Бившият директор на програма "Хоризонт" Васил Чобанов предлага да върне слушателите в ефира чрез визия, т. е. камери да показват какво се случва на живо в студията. Чобанов обеща още екип от професионалисти, но не и приятелски кръг. Според него в момента част от водещите не слушат какво говори събеседникът и обеща актуална сервизна информация, а международната тема да е по-застъпена.

Според Петър Пунчев БНР сега е изтощено и разфокусирано, морално остаряло и липсва отборен дух. Решението на това, според Пунчев, е силен екип, професионален мениджмънт, антикризисен подход. Според него има условие за корупция и трябва да се затворят всички кранчета, преформатиране на програми, по-агресивен подход на пазара и по-добър менджмънт на музикалните състави:
Трябва да се дефинират, преформатират програми, защото те в момента се изяждат. Трябва да се освежат, да се модернизират, защото сега това е нещо, което напомня за радиото преди 30 години. Да се пристъпи към административно-структурни промени.
Валери Тодоров залага в концепцията си на скала, за мотивация на служителите. Радиото да води битка за пазарен дял и засилване на разследващата журналистика:
Доизграждане на националния Нюзрум, с използването на капацитета на всички национални и регионални програми. Основен акцент върху Радио България, където работят хора с езици, които имат наблюдения върху една важна сфера от международните отношения, международната политика."
СЕМ ще избере Генерален директор на БНР до 20-ти май.

В първите два дни на изслушванията визията си за БНР представиха Александър Велев, Петър Волгин, Георги Василски, Светослав Костов, Жени Гаджалова, Росланна Белчева, Митко Димитров, Христин Стрижлев.

12 кандидати за генерален директор на БНР бяха допуснати до събеседване от СЕМ. Михаела Божидарова отпадна от конкурса по документи, тъй като не е представила доказателства, че вече не е съдружник в търговско дружество.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!