Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Плевен - 15 май, се отбелязва с водосвет за здраве и благоденствие

Снимка: БГНЕС

Денят на Плевен - 15 май, се отбелязва с водосвет за здраве и благоденствие пред храма „Св. Николай“. На централния площад „Възраждане“ ще се състои тържественото издигане на знамето на града. Кулминацията на тържествата е шествието под наслов „Те прославиха Плевен“

За първи път в Плевен се организира ученическо шествие с портретите на 24-ма заслужили плевенчани. То ще тръгне в 10.30 часа от площад Стефан Стамболов и ще премине през централните улици на града. Стефка Григорова, началник-отдел "Култура": 
Започваме от Анастасия Димитрова, създала през 1840-та година Първото светско девическо училище в поробена България. Там ще бъде портрета на Данаил Попов, най-верният съратник на Апостола на свободата. Портрета на един от най-успешните български кметове, за късмет на плевенчани управлявал нашия град Иван Мингиликов. Строители на новия Плевен, създали Плевен като модерен, европейски град. Много от дарителите като Димитър Константинов. Там ще бъдат портретите на световноизвестните оперни певци Катя Попова, Гена Димитрова, Емил Димитров. Тези портрети, децата ще оставят на стативи на площада, за да могат плевенчани след това да си спомнят, кои са тези хора и какво са направили за нашия град.
След празничната литургия, в шествието ще се включи председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Гости на града са и делегации на побратимените градове от Полша, Македония и Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!