Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Преговорите за Изборния кодекс продължават, Патриотите склонни на копромис", пише "Труд" по повод очакваното гласуване на президентското вето в пленарната зала. Ветото се отхвърля или приема поне със 121 гласа. Ако преговорите между управляващите партии днес не завършат, гласуването може би ще се отложи за утре, пояснява вестникът. Според "Дума", развръзката ще е днес.

"Съдебните изпълнители неправилно запорират хиляди заплати и пенсии" е водещото заглавие на вестник "Сега". Става дума за социални плащания. Частните съдебни изпълнители се оправдават с банковата тайна, която пречи да се разбере по коя сметка какви пари се изплащат.

"Телеграф" пише как, въпреки засилените мерки за секретност, отговорите на днешната матура по български език и литература са вече в интернет, а цената им е 50 лева. В интернет има и друга измама, предупреждава "Монитор". Лихвари зарибяват с реклама в социалните мрежи, но налагат месечна лихва по 20 процента от главницата.

Испанци и французи искат аерогара София на концесия, правителството го предлага за срок от 35 години, за да обслужва дълговете на БДЖ, пише "Стандарт". Прогнозата на транспортния министър е, че концесията ще стане през септември. Според вестник "Сега", договорът за летището може да остане за догодина, защото ирландската авиокомпания "Райнеър" се кани да подаде жалба заради благосклонността на държавата към "България ер", по повод непотърсени летищни такси. От летището са уточнили за "Монитор", че "България ер" ще погаси дълговете си доброволно. Коментарът на "Капитал дейли" по темата е, "С търсената висока сума за концесия от един милиард и 200 милиона лева държавата признава, че летището досега е управлявано зле."

"Земя" цитира учени, според които валежите са изключително благоприятни за пшеницата в Добруджа.

"Скандал с орден за Нешка Робева", информира "24 часа". Правителството се разделя, вицепремиерът Румяна Бъчварова е подчертала, че орденът трябва да е за спортните постижения на Робева, а не за култура, каквито отличия се връчват сега, в навечерието на 24 май.

Изпълнителният директор на Столичния автотранспорт Слав Монов уверява, в интервю за "Труд": "Автобусите ни са изправни, всяка сутрин ги проверяваме". Тази есен автопаркът ще бъде обновен със 110 автобуса с най-висок екологичен стандарт.

Почти всички ежедневници съобщават за единодушно избрания от СЕМ нов генерален директор на Българското национално радио Александър Велев."Стандарт" припомня, че част от концепцията му е възстановяване на кореспондентската мрежа и единен нощен блок за всички програми на Радиото. "24 часа" пък помества интервю с Велев, в което той заявява, че ще успее да направи реформата в БНР, за която всеки говори, но никой не смее да проведе.

От "Новинар" научаваме, че тази събота, когато е Нощта на музеите, ще има безплатен вход и специални събития в музеите в страната.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!