Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лабораторията за геномни изследвания ще проверява за 4500 редки болести

Снимка: Константин Велков - фондация МОСТ

4500 генетични редки болести могат да се установят от Лабораторията за геномни изследвания към Медицинския университет в София. Така се дава достъп на повече български семейства до ранни проучвания и няма да се налага да изпращат генетичен материал за изследване в чужбина, коментира проф. Иво Кременски.
Тази лаборатория за геномни изследвания предлага всички възможни генетични изследвания. Да изследва всичките известни пет хиляди гена, на така наречените редки болести. Това ще доведе до достъп на повече хора, на повече семейства. А от това нещо се нуждаят около 300 хиляди семейства в България, за да не се изпраща в чужбина. Основното е, че всички възможни генетични диагностични изследвания, ще се правят в тази лаборатория. Тази лаборатория е включена в Наредба 26, която финансира реактивите и консумативите, защото те са основното скъпо нещо. Тези цени ще спаднат драстично, а за болшинството от семействата ще е безплатно.

За 15-та поредна година се провежда Национална среща с медиите на тема "Здравни и социални практики - предизвикателства 2016-та", организирана от фондация МОСТ /Медии, общество, семейство, традиции/.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!