Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Република Кипър се провеждат парламентарни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Република Кипър се провеждат парламентарни избори. Решаването на Кипърския въпрос и продължаването на реформите за възстановяване на икономиката след меморандума с тройката международни кредитори бяха основните теми в предизборната кампания.

Почти 543 000 регистрирани избиратели - с 12 000 повече в сравнение с имащите право на глас преди 5 години, са призовани пред избирателните урни днес, за да гласуват за новите 56 свои пратеници в Камарата на представителите на Кипър. Останалите 24 места в 80-членния парламент няма да бъдат заети, както се процедира вече 52 години. По конституцията на страната те са определени за представители на кипърските турци, които през 1964 г. напускат едностранно парламента след възникналите сблъсъци и кървави междуособици между двете кипърски общности. Трима депутати излъчват признатите малцинства на маронити, католици и арменци.

Рекорден брой - общо 493 кандидати от 13 партии и коалиции и 5 независими, спорят за влизане в парламента. През ноември миналата година бе приет закон, който повдигна избирателния праг от 1.8% на 3.6%. Въпреки по-високата граница, според социологически проучвания се очаква в новия парламент да влязат представители на най-малко 7 партии, при 6 досега.

Две основни теми доминираха в предизборната битка между кандидат-депутатите. Водеща бе решаването на Кипърския въпрос и обединяването на страната след продължаващото 42 години разделение в резултат на турската инвазия. В съвместна декларация само седмица преди изборите лидерите на двете кипърски общности – президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, изразиха задоволството си от постигнатия напредък в мирните преговори и заявиха отново общата си цел и ангажираност за постигане на всеобхватно споразумение, в полза и на двете общности, до края на тази година.

Възстановяването на страната и продължаването на реформите за финансова и икономическа стабилност, след като през март Кипър излезе от меморандума с международните кредитори, също бе в центъра на предизборния дебат. Досегашният парламент остана в историята на страната с драматичните гласувания на споразумението с Тройката и тежките рестриктивни закони, най-вече на безпрецедентното за ЕС “подстригване” на негарантираните депозити.

Гласуването в Кипър е задължително и за нарушаването на закона са предвидени санкци, които обаче не се прилагат на практика. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!