Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Налагане на билкови продукти с регионална марка

Изкупните цени на най-популярните билки жълт кантарион, мащерка, маточина , риган, добити в района на Родопите, варират  от 8 до 10 лв. за кг. Цената на килограм изсушен мурсалски чай, наречен още еликсир на здравето е средно 65 лв. Налагането на продукт като регионална запазена марка на пазара е добра възможност добитите висококачествени билки от Родопа планина да се продават като краен продукт на българския пазар. Така и печалбата по всички дейности по веригата остава тук, защото почти 90 процента от добитите годишно български билки се изнасят в чужбина. За да увеличат печалбите си билкозаготвителите се стремят да изнасят все по-големи количества, но така печалбата се получава в развитите страни - Германия, Италия, Франция. Лошо е, че цените на българските билки, въпреки високото им качество, са едни от най-ниските на световния пазар. Един тон билки от България струва около 2100 лв, докато в някои европейски страни цената е до  пет пъти по-висока, а японските билки струват 15 пъти повече от нашите.

При добър маркетинг и  реклама, България освен да изнася суха дрога, може да продава успешно навън качествени български продукти на базата на лечебните растения. Налагането на билкови продукти с регионална марка гарантира устойчивото развитие на тази дейност в богатите на  лечебни растения  райони в страната. Производството на билковите чайове за запарка от чистата природа  от Родопа планина е добър пример за това, че природното богатство  осигурява доходи и поминък на местните хора.


Още от категорията

Доц. Димо Димов

36 нови случая на коронавирус

36 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие, съобщи секретарят на Националнвия оперативен щаб доцент Димо Димов. Излекуваните пациенти са 39, общо досега са 808. Извършените проби за денонощието са 1605...

публикувано на 23.05.20 в 09:32

Почти 24 млрд. лв. са постъпленията в НАП за 2019 г.

Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на Националната агенция за приходите за 2019 г. са 23 милиарда и 870 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство. Сумата е с рекордните 2,8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията..

публикувано на 11.01.20 в 12:13
Бюро по труда Кърджали,

До 3,7 процента се е понижила безработицата през ноември 2019 г.

Безработицата в България през месец ноември 2019 г. се понижи до 3,7 процента. Това съобщи във фейсбук профила си министър-председателят Бойко Борисов, цитирайки данни на Eurostat.  По думите му това е най-ниското ниво от 2000 г., откогато Eurostat..

публикувано на 11.01.20 в 11:09

Гърция затваря границата с България за камиони заради лошото времето

Поради очакваното влошаване на метеорологичната обстановка /обилен снеговалеж/, по решение на гръцките власти нe се пропускат автомобили с товароносимост над 1,5 т през ГКПП "Кулата-Промахон", ГКПП "Илинден-Ексохи", ГКПП "Капитан Петко..

публикувано на 05.01.20 в 13:09

Ученици от средни и професионални училища могат да се включат в образователната програма на ЕП

Започна кампанията за учебната 2017 – 2018 г. за образователната програма на ЕП, насочена към ученици от средни и професионални училища. През учебната 2017 – 2018 година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна..

публикувано на 08.09.17 в 16:16

Филмът „Лековитото злато на България“

Хиляди семейства в България, в райони, богати на находища от лечебни растения разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на билки. Страната ни е най-големият износител на лечебни растения в Европа и един от първите в света. Между 17 и..

публикувано на 07.06.16 в 11:32

Златна пръчица

Kaто от приказен натюрморт, гледката на ширнало се пространство със златна пръчица спира дъха. Неслучайно народът ни я нарича с поетичните имена горски или  жълт енчец, златица, златовръх. Извлекът от златна пръчица се комбинира успешно с..

публикувано на 07.06.16 в 11:24

Култивиране на горски слез

Едва ли има човек, който да не познава това растение. Свикнали сме да го виждаме навсякъде около нас – по тротоари, край пътища и огради, буренясали места и градини из цялата страна . Със своите дълги мъхести стъбла, кръгло назъбени листа и..

публикувано на 07.06.16 в 11:21

Корени от глухарче: как е правилно да се събират, за да се опазят находищата в природата

Обикновеното на пръв поглед глухарче е с необикновени свойства. То е лечебно растение, от което се ползват и наземната част, и корените . В двете части се съдържат различни вещества с различно действие. Концентрирането на тези лечебни вещества не е..

публикувано на 07.06.16 в 11:09

От къде да черпим познания за лечебните растения

От всяко лечебно растение се събират различни части - листа, стръкове, цветове, корени. Всички те се берат по различно време от годината, в различна фаза от развитието на растенията и с различна цел. Всичко това прави събирането на билки сложна дейност,..

публикувано на 02.06.16 в 18:01
Подкасти от БНР