Ученици от средни и професионални училища могат да се включат в образователната програма на ЕП

Започна кампанията за учебната 2017 – 2018 г. за образователната програма на ЕП, насочена към ученици от средни и професионални училища. През учебната 2017 – 2018 година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна..

публикувано на 08.09.17 в 16:16

Филмът „Лековитото злато на България“

Хиляди семейства в България, в райони, богати на находища от лечебни растения разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на билки. Страната ни е най-големият износител на лечебни растения в Европа и един от първите в света. Между 17 и..

публикувано на 07.06.16 в 11:32

Златна пръчица

Kaто от приказен натюрморт, гледката на ширнало се пространство със златна пръчица спира дъха. Неслучайно народът ни я нарича с поетичните имена горски или  жълт енчец, златица, златовръх. Извлекът от златна пръчица се комбинира успешно с..

публикувано на 07.06.16 в 11:24

Култивиране на горски слез

Едва ли има човек, който да не познава това растение. Свикнали сме да го виждаме навсякъде около нас – по тротоари, край пътища и огради, буренясали места и градини из цялата страна . Със своите дълги мъхести стъбла, кръгло назъбени листа и..

публикувано на 07.06.16 в 11:21

Корени от глухарче: как е правилно да се събират, за да се опазят находищата в природата

Обикновеното на пръв поглед глухарче е с необикновени свойства. То е лечебно растение, от което се ползват и наземната част, и корените . В двете части се съдържат различни вещества с различно действие. Концентрирането на тези лечебни вещества не е..

публикувано на 07.06.16 в 11:09

От къде да черпим познания за лечебните растения

От всяко лечебно растение се събират различни части - листа, стръкове, цветове, корени. Всички те се берат по различно време от годината, в различна фаза от развитието на растенията и с различна цел. Всичко това прави събирането на билки сложна дейност,..

публикувано на 02.06.16 в 18:01

Налагане на билкови продукти с регионална марка

Изкупните цени на най-популярните билки жълт кантарион, мащерка, маточина , риган, добити в района на Родопите, варират  от 8 до 10 лв. за кг. Цената на килограм изсушен мурсалски чай, наречен още еликсир на здравето е средно 65 лв. Налагането на продукт..

публикувано на 02.06.16 в 17:57

Малка фирма произвежда билкови чайове, пакетирани билки и хранителни добавки

При целенасочена държавна политика и взаимодействие с бизнеса има възможност сериозно да се увеличат приходите от ценните ресурси от лечебни  растения като се развие преработката и производството на продукти от тях  у нас. В страната ни все пак има и добри..

публикувано на 02.06.16 в 17:47

Производство на чай - един от многото начини за получаване на печалба от българските билки

Лечебните растения са едно от най-големите богатства на България. Заради уникалните географски и климатични условия в страната, българската лечебна флора е най-богатата в Европа. Събирането на билки от дивата природа има столетни традиции у нас, а..

публикувано на 02.06.16 в 13:14

Лечебните корени на пищялката

У нас наричат това красиво ароматно растение пищялка. В Северна Европа, където е много разпространено и ценено, е извество с  латинското си наименование ангелика. В миналото е било смятано за свещено, много важно лечебно растение - използвали са го..

публикувано на 02.06.16 в 13:07