Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Филмът „Лековитото злато на България“

Хиляди семейства в България, в райони, богати на находища от лечебни растения разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на билки. Страната ни е най-големият износител на лечебни растения в Европа и един от първите в света. Между 17 и 20 хиляди тона годишно заминават за преработка в Германия, Франция, Холандия, Швейцария, САЩ. Все още, по-голямата част от тези билки се събират от дивата природа. Всеки стрък, цвят и корен, преминават през ръцете на берачите -стотици хиляди хора, най-често от райони с висока безработица. От техните познания, опит и сръчност зависи качеството на цялата тази суровина. А те имат постоянно ниски доходи, които получават само през топлите месеци, когато могат да събират и предават билки.

Най-добре е когато тази суровина се преработва тук, на място. Сега в стремежа да увеличат печалбите си, износителите се стремят към добиването на по-големи количества билки. Ако преработката на билки се извършва тук, на място, това ще намали и експлоатацията на естествените находища. Засега съотношението на изнасяната и преработваната в крайни продукти у нас суровина е 1 към 20.

Разбира се, в страна ни има има и много добри примери – на хора, които са инвестирали в преработката на билки.

Рентабилното използване на природните ресурси от билки, ще доведе и до тяхното опазване.

Ако билките се преработват в районите където се събират и отглеждат, местните хора ще хора ще имат работа и по-добри доходи. Само така те ще осъзнаят истинската ценност на лечебните растения и ще ги опазват като свои.

Всички събеседници в този репортаж участват в заснетия наскоро документален филм „Лековитото злато на България“. Това е разказ за голямото  богатството от ценни видове лечебни растения, с което страната ни е надарена и за това, че  големите ресурси, добивани от тях могат да осигурят прехрана на хората от районите, в които са находищата им и да носят икономически ползи на България. Филмът беше създаден в рамките на проекта "Устойчиво ползване на лечебните растения в България", осъществяван от фондация "Информация и природозащита" съвместно с Българското национално радио.Това е първият филм, който прави реален анализ на бранша и проследява всяка стъпка па пътя на българските билки от полето до производството на крайни продукти.

Филмът „Лековитото злато на България“ може да бъде видян и в интернет на адрес:rubriki.eu.


Още от категорията

Доц. Димо Димов

36 нови случая на коронавирус

36 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие, съобщи секретарят на Националнвия оперативен щаб доцент Димо Димов. Излекуваните пациенти са 39, общо досега са 808. Извършените проби за денонощието са 1605...

публикувано на 23.05.20 в 09:32

Почти 24 млрд. лв. са постъпленията в НАП за 2019 г.

Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на Националната агенция за приходите за 2019 г. са 23 милиарда и 870 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство. Сумата е с рекордните 2,8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията..

публикувано на 11.01.20 в 12:13
Бюро по труда Кърджали,

До 3,7 процента се е понижила безработицата през ноември 2019 г.

Безработицата в България през месец ноември 2019 г. се понижи до 3,7 процента. Това съобщи във фейсбук профила си министър-председателят Бойко Борисов, цитирайки данни на Eurostat.  По думите му това е най-ниското ниво от 2000 г., откогато Eurostat..

публикувано на 11.01.20 в 11:09

Гърция затваря границата с България за камиони заради лошото времето

Поради очакваното влошаване на метеорологичната обстановка /обилен снеговалеж/, по решение на гръцките власти нe се пропускат автомобили с товароносимост над 1,5 т през ГКПП "Кулата-Промахон", ГКПП "Илинден-Ексохи", ГКПП "Капитан Петко..

публикувано на 05.01.20 в 13:09

Ученици от средни и професионални училища могат да се включат в образователната програма на ЕП

Започна кампанията за учебната 2017 – 2018 г. за образователната програма на ЕП, насочена към ученици от средни и професионални училища. През учебната 2017 – 2018 година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна..

публикувано на 08.09.17 в 16:16

Златна пръчица

Kaто от приказен натюрморт, гледката на ширнало се пространство със златна пръчица спира дъха. Неслучайно народът ни я нарича с поетичните имена горски или  жълт енчец, златица, златовръх. Извлекът от златна пръчица се комбинира успешно с..

публикувано на 07.06.16 в 11:24

Култивиране на горски слез

Едва ли има човек, който да не познава това растение. Свикнали сме да го виждаме навсякъде около нас – по тротоари, край пътища и огради, буренясали места и градини из цялата страна . Със своите дълги мъхести стъбла, кръгло назъбени листа и..

публикувано на 07.06.16 в 11:21

Корени от глухарче: как е правилно да се събират, за да се опазят находищата в природата

Обикновеното на пръв поглед глухарче е с необикновени свойства. То е лечебно растение, от което се ползват и наземната част, и корените . В двете части се съдържат различни вещества с различно действие. Концентрирането на тези лечебни вещества не е..

публикувано на 07.06.16 в 11:09

От къде да черпим познания за лечебните растения

От всяко лечебно растение се събират различни части - листа, стръкове, цветове, корени. Всички те се берат по различно време от годината, в различна фаза от развитието на растенията и с различна цел. Всичко това прави събирането на билки сложна дейност,..

публикувано на 02.06.16 в 18:01

Налагане на билкови продукти с регионална марка

Изкупните цени на най-популярните билки жълт кантарион, мащерка, маточина , риган, добити в района на Родопите, варират  от 8 до 10 лв. за кг. Цената на килограм изсушен мурсалски чай, наречен още еликсир на здравето е средно 65 лв. Налагането на продукт..

публикувано на 02.06.16 в 17:57