Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Столични болници са решили да сложат край на недостига на медицински сестри, които търсят по-добро заплащане зад граница, пише "Стандарт". Университетската болница "Света Екатерина" обяви, че ще дава 1 500 лева първоначална заплата за медицински сестри. В момента там са обявени десет свободни места.

"24 часа" цитира заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която призова да свържем образованието с нуждите на живота. Според нея у нас трябва да се обръща внимание на учителите и мястото им в обществото. "Имаме отлично представяне в елитни условия, но, като цяло, образованието ни не се справя с нуждите на нашата икономика", констатира Георгиева.

Селските училища ще бъдат само до десети клас, пише "Телеграф", като цитира заместник-министъра на образованието Диян Стаматов. От 1 август част от езиковите училища ще променят наименованието си и вече няма да има първа немска или втора френска гимназия. Не е ясно обаче как ще се назовават. Ако математическите гимназии продължат да приемат ученици след четвърти клас, те трябва да не се наричат повече гимназии, е казал още Стаматов.

Министерският съвет предложи за обществено обсъждане проектозакон за противодействие на тероризма, пише "24 часа". Текстът предвижда армията да има полицейски правомощия, тоест да патрулира по улиците, да извършва арести и претърсвания на частни имоти, да използва сила при необходимост. Освен това се предлага специалните служби да могат да искат ограничаване на правата на заподозрени за участие в подготовката на терористични акции. Според водещото заглавие на "Труд", борбата с тероризма ще е като прогнозата за времето, защото законопроектът въвежда цветови код за степен на опасност. При извънредно положение ще се спира трафикът на самолетите, корабите и влаковете, ще се затварят границите. При съмнение за участие в тероризъм, държавата, чрез службите си, ще забранява дори лични срещи и достъпа до интернет.

"Стандарт" помества интервю със знаменития кинорежисьор и писател Уди Алън, препечатано от "Холивуд рипортър"."Не съм пипвал компютър през живота си", казва 80-годишният автор на десетки филми. "Не мисля, че съм се променил изобщо. Мисля, че съм същият човек, който бях, когато бях на 20", казва Уди Алън.

"Труд" информира за поредния български рекорд, записан в книгите на Гинес. На новопостроената Северна скоростна тангента в София се е събрала най-дългата колона автомобили марка "Форд". 1527 коли са регистрирани официално в автопарада.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!