Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Общините не успяват да преодолеят просрочията си", пише "Капитал дейли". Най-съществени са отклоненията в Белоградчик, Стамболово, Велинград, по данни на Министерството на финансите.

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски съобщава в интервю за "Монитор", че има тенденция хората да заживяват на село. Това обаче не е доказателство за обръщане на посоката на миграция към по-големите населени места, подчертава Цветарски.

"Земя" цитира прогнозни данни на БАН, според които и през 2030 година, българите ще продължават да търсят препитание зад граница заради липсата на нормално заплащане на труда.

"Дума" излиза с водещо заглавие, което цитира други данни на БАН, че индустриалното производство на хляб у нас е на базата на замразена заготовка. Фактът е стряскащ, защото зърнопроизводството у нас е водещ отрасъл в земеделието, коментират учените.

"Законът за МВР не решава проблема с раздутата администрация", казва в интервю за "Труд", експертът по сигурност, проф. Николай Радулов. Той подчертава и че законът не решава и проблема с незаетите бройки за действащи полицаи на улицата и в малките населени места.

"Телеграф" предупреждава за нерегламентирани такси за пациенти в болниците, тарифите за издаване на един документ са от 3 до 10 лева. Няма нормативна уредба, която да казва по колко да струват копията от документите за даден болен в лечебно заведение и това трябва да е безплатно, коментират от пациентски организации.

"БДЖ-Товарни превози стопи загубите си", съобщава "Стандарт". Специално за вестника се е похвалил управителят на държавната карго жп компания Любомир Илиев.

Според новия говорител на БСП Жельо Бойчев, "ГЕРБ може да прави добре само едно - да трупа дългове". В интервю за вестник "Сега", Бойчев е категоричен, че електронното гласуване няма да стане факт през 2019 г., както е заложено в Изборния кодекс, поради липса на технически възможности.

Друг ляв депутат, Петър Кънев, изразява песимизма си по отношение въвеждането на дуално обучение в средните училища,в интервю за "24 часа".

Според "Монитор" собственици на върнати имоти имат претенции към правителствената резиденция Евксиноград. Пет дела вече са завършили с решение за влизане във владение на собствениците с претенции.

"Законът "Кунева" под ютия", така е озаглавен коментар в "Труд" по повод проектът за противодействие на корупцията. Цитирани  са критиките на проекта, които май са от всички страни, свързани по някакъв начин с бъдещия закон.

"Апартамент в София достигна цената на гръцки остров", пише "Сега". Масовото търсене на жилища в столицата е в диапазона 50 хиляди до сто хиляди евро, обобщават специалисти по недвижими имоти.

"Уволниха от БНР Лили Маринкова", пишат "Стандарт" и "24 часа". Генералният директор Александър Велев обяснява уволнението с факта, че водещата е навършила пенсионна възраст. Лили Маринкова пък казва, че не й достигат две години стаж за пенсия.

"Звездите на шоубизнеса рекламират предимно вредни храни", предупреждава "Новинар". Вестникът цитира чуждестранно медицинско списание за деца, в което се констатира, че децата ядат нездравословни продукти под влиянието на известни лица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!