Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Билдербергите спускат Кристалина за шеф на ООН", пише "Труд" на първа страница. Бившият шеф на Еврокомисията Жозе Барозу повдигнал въпроса, Георгиева и сегашният председател на Комисията Юнкер също обсъждали темата, пише вестникът. Изданието припомня, че клубът "Билдерберг" е определян като световното правителство в сянка. Тазгодишната среща е в Дрезден. В коментар на "Труд" се подчертава "Финансовият интерес винаги е диктувал световния дневен ред". За повече от 200 години съществуване, нито един човек на света не се е разкрил като член, бивш или настоящ, на най-тайното братство, пише още в коментара. Според "Дума" Барозу натискал Борисов да се отказва от Бокова. Вестникът цитира информационния сайт "Юроактив". Редакторът на сайта Георги Готев твърди, че бившият евродепутат Марио Давид и Барозу играят двойна игра, за да провалят кандидатурата на Бокова в полза на сънародника си Антонио Гутериш.

"Организираната престъпност се върна към златните си времена от 90-те години", пише в коментар вестник "Сега" след престрелката в Слънчев бряг. "Борисов царува, а МВР патки пасе" е заглавието на коментара, в който се казва: "медиите бяха наругани от премиера, че ще провалят туристическия сезон и ще отблъснат туристите, които той лично е осигурил. Не само туристическият сезон е проблемен, политиката на неглижиране и безпаметност е проблемът", заключава авторът Александър Аелксандров.

"Доброволци заработват по 1 200 лева като опитни мишки при проучване на нови лекарства у нас", информира "Монитор". Това е най-ниската сума, която желаещите печелят от фармацевтичните фирми, но от тях се изисква да не пушат и да не пият алкохол. Болниците, които участват в тестовете, печелят модерна апаратура.

"Регистрирани са 400 нови строителни фирми", пише "Стандарт", като цитира данни на Камарата на строителите. Раздвижването е заради новия програмен период, пояснява председателят на Камарата Иван Бойков в телевизионно интервю. Според него парите от по-скъпите винетки и от толтаксите могат да стигнат само за поддържане на пътната мрежа и за частични инвестиции.

"Заради по-изгодните цени, гърци плащат по 1 200 лева за кремация у нас", съобщава "Новинар". Собственици на погребални агенции поясняват, че това е така от няколко години насам, защото в Северна Гърция няма подобна услуга.
 
"Левите искат Маринкова в БНР", пише "Стандарт" по повод отправеното в парламента искане от АБВ и БСП отстраняването на Лили Маринкова да бъде преразгледано от новия директор на Радиото.

С кашлица и треска, зимен вирус поваля много хора през юни, прилича на грип и отшумява след една седмица, предупреждава "24 часа". Става дума за аденовирус, поясняват от Националния център по заразни и паразитни болести. В днешния брой на "24 часа" има още едно предупреждение - пробват кражба на имоти с фалшиви документи. Представяли се документи за собственост на апартаменти от преди 1982 година, които не са в електронната информационна система и с тях може да се злоупотреби, пояснява изданието.

Още седмица дъждове, пише "Телеграф". По-трайно стабилизиране на обстановката предстои в началото на лятото, в нощта срещу 21-ви юни. Очакват се максимални температури над 30 градуса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!