Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: Евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще създаде несигурност

Според Доналд Туск ЕС ще оцелее без Великобритания, но последствията ще са тежки

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че единственият начин ЕС да вдигне санкциите срещу Русия е Москва да изпълни всички точки от Минското споразумение. В изявлението си при  откриването на Световния икономически форум в Санкт Петербург Юнкер обясни присъствието си с думите, че здравият разум изисква диалогът с Русия да бъде продължен, въпреки напрежението между Брюксел и Москва. 
Юнкер коментира и предстоящия референдум за членството на Великобритания в ЕС, като подчерта, че евентуалното излизане на Лондон от общността ще създаде несигурност:
Не смятам, че Европейският съюз ще е застрашен от смърт, ако Великобритания напусне, защото продължаваме процеса на тясно сътрудничество в Европа и дори задълбочаваме връзките, особено в икономическия и валутен съюз. Но трябва да си научим урока, защото този евроскептицизъм вече се вижда не само във Великобритания.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че последните допитвания за предстоящия референдум във Великобритания на 23 юни, не са окуражителни.  Знам, че е много трудно днес да бъдем оптимисти, знаем какви са данните от последните допитвания. Но нещата все още са 50 на 50, всичко е възможно, каза Туск на съвместна пресконференция с премиера на Финландия Юха Сипиле.
СнимкаЕС ще бъде значително по-слаб без Великобритания, както и Великобритания извън пределите на Съюза. Винаги сме били побеждавани, когато сме били разделени, и винаги сме побеждавали, когато сме били единни, добави той. В случай на Брекзит ЕС ще оцелее, но последствията ще бъдат сложни, предупреди Туск.

Говорейки за отношенията с Русия, председателят на Европейския съвет каза, че санкциите срещу Москва ще бъдат удължени. 
Мисля, че ситуацията сега е ясна и позицията на ЕС е, че ние трябва да обвържем санкциите срещу Русия с реализацията на минските договорености. Ние ще продължим санкциите. Мисля, че решението за удължаването може да бъде взето още преди заседанието на Европейския съвет, тоест на по-ниско ниво, добави той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!