Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър поиска помощ от ЕС за справяне с пожарите на острова

Снимка: БГНЕС
Кипър официално поиска помощ от Европейския съюз заради усложняващата се ситуация с пожарите на острова. Бушуващият вече три дни огън все още е извън контрол. Президентът Никос Анастасиадис, който беше в района на бедствието, определи положението като трагично.

Страната се обърна към Механизма на Европейския съюз за гражданска защита с искане за помощ за овладяване на огромните пожари, съобщи министърът на вътрешните работи Сократис Хасикос. Официалният отговор се очаква по-късно тази вечер.

При съгласие механизмът трябва да активира координирани сили от други държави-членки, за да помогнат в гасенето на огъня на острова. Желанието на Кипър е да бъдат изпратени повече противопожарни самолети. Министерството на вътрешните работи е в контакт и с еврокомисаря по хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис, представителят на Кипър в Еврокомисията. Стилианидис заяви,че ЕС е готов да помогне.

Вече повече от 30 часа на няколко фронта се води битка с огромния пожар, избухнал на 50 километра югозападно от столицата Никозия, който продължава да е извън контрол. В гасенето му участват общо 16 хеликоптера и самолети от Кипър, Великобритания, Израел и Гърция, 66 сухоземни противопожарни машини, над 300 служители от държавни агенции, както и доброволци. Продължава и евакуирането на жителите на села в региона. Спасителните операции са затруднени от тежките метеорологични условия – силен вятър и 40-градусови температури, заради което дори загасени огнища отново се разпалват.

По досегашна оценка в района на бедствието вече са овъглени около 15 квадратни километра горски масиви. Това е най-големият пожар на територията на страната от юни 2007 г.одина насам, когато са били унищожени 10 квадратни километра.

Това е наистина трагично положение, заяви президентът Никос Анастасиадис, който днес посети селата в района на бедствието и бе в координационния център на спасителната операция. Той съобщи, че на заседанието си в сряда правителството ще обсъди мерки за залесяване и компенсация на щетите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!