Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Водеща за вестниците в световен мащаб е темата за утрешния референдум във Великобритания за оставане в Европейския съюз.

Премиерът Камерън произнесе емоционална реч, в която прикани британците да отхвърлят Брекзит "в името на децата си", след като социологическите прогнози дават почти равни шансове за победа на двата лагера в кампанията, пише "Индипендънт". Ако се стигне до Брекзит, Камерън ще се сблъска с проблеми, които самият той си създаде, извежда в заглавие американският в. "Ню Йорк таймс".

"Искам децата ми да живеят в един "свързан свят", в който проблемите ще бъдат решавани заедно", апелира за оставане в ЕС английският футболист Дейвид Бекъм от страниците на вестник "Мирър".

Пресата в Русия коментира икономическите аспекти на евентуален Брекзит. "Златото поевтинява преди британския референдум", констатира специализираното издание "Золотонюз". Руският "пазар на акции тръгна нагоре", но "пазарите все още се страхуват от резултата на британския референдум, висящ над тях като дамоклев меч", подчертават от електронния "Финмаркет". Излизането на Великобритания от ЕС ще е крайно голям риск за световната финансова система, изтъква "Банкир", докато в анализ "РБК" посочва, че Евросъюзът може и да спечели от Брекзит.

Румъния се насочва към провал на срещата на НАТО във Варшава, коментира румънският вестник "Ромъния либера". "Вторият удар срещу единството на Алианса дойде от София миналата седмица чрез бруталното отхвърляне на румънските предложения за военноморско сътрудничество в Черно море", коментира всекидневникът по повод посещението на президента Клаус Йоханис в София. Това, че България е "троянският кон" на Русия в НАТО и ЕС се знаеше и затова въпросът е защо съответните румънски институции не са предвидили тази развръзка, за да не бъде поставен президентът в смешна ситуация, питат от изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!