Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова участва във форум за повишаването на енергийната ефективност на сградите

Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развити е и благоустройството Лиляна Павлова взе участие в първия по рода си форум за Централна и Източна Европа, посветен на повишаването на енергийната ефективност на сградите, който се провежда в Балчик.  Министър Павлова обясни, че в изпълнение на европейските директиви, у нас има два вида национални планове:

Едното е националният план за постигане в отговор на директивата от 2020 година - всички сгради, които се строят, да са сгради с близка до нулевото нетно потребление на енергия, което от 2018 година за България е задължително за всички публични сгради, а от 2020 година - за всички страни в Европейския съюз всички сгради, които се строят, ще трябва да са с близка до нулевата характеристика на енергопотребление.

Това е много радикална промяна, защото това, разбира се, означава съвсем други параметри и норми в строителството, за да могат сградите да отговорят на тези изисквания. Това е една много амбициозна задача. Ние вече приехме нашия национален план като министерство, отговорно за техническите правила и норми. В сферата на жилищните сгради специално сме вече направили съответното законодателство.

Начините за финансиране на програмата са чрез оперативната програма "Региони в растеж", фонд "Козлодуй" и т.нар."Еско договори". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!