Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Пазарите очакват тежък понеделник; инвеститорите търсят сигурно място за своите активи, което оскъпи швейцарския франк и златото", пише "Капитал дейли" по повод ефектите на референдума във Великобритания върху финансовите пазари.

"Българи бягат в Шотландия" - водещото заглавие на "Стандарт". Вестникът цитира най-различни прогнози като бедност и по-големи банкови лихви за британците.

"Ефектът на доминото" е озаглавено обобщението по темата на вестник "Земя". Изданието цитира български енергиен експерт, който предлага да предоговорим с Брюксел затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Според "Труд" златото ще поскъпне до 1 600 долара за тройунция до края на годината.

"Българите на Острова искат заплати в евро заради спада на цената на паунда", пише "Монитор".

"24 часа" цитира финансиста Джордж Сорос: "Разпадането на Европейския съюз е необратимо".

"Учители питат, МОН не отговаря; остава месец до старта на реформата в средното образование, но липсват основополагащите стандарти", пише "Сега". Учители и родители се вълнуват ще има ли външно оценяване в десети клас, какви са възможностите за целодневно обучение, изземват ли се функциите на сегашните училищни настоятелства.

"Лихвите по депозитите паднаха до рекордните 0,05 на сто", все повече хора предпочитат да вложат парите си в имот или в техника, вместо да спестяват, пише "Сега". Вестникът цитира данни на БНБ към края на май, според които печалбата на нашите банки е нараснала със 110 милиона лева средно на месец. Тя е благодарение на високите лихви по кредитите, ниските лихви по депозитите и поскъпването на банковите услуги.

"29 лева струва 1 лев разкрито престъпление", пише "Дума" по повод искането на БСП вътрешния министър Румяна Бъчварова да подаде оставка заради неефективно управление. Вестникът припомня, че министър Бъчварова има 19 съветници и че статистиката отчита намалено доверие на гражданите в полицията.

Ферми в германската провинция Тюрингия търсят работници, пише "Телеграф", като цитира обяви за работа в чужбина за това лято. Търсени са също масажисти, бавачки за  Швейцария, заварчици за Испания.

Елеонора Николова, ръководител на Центъра за противодействие на корупцията, известен като БОРКОР, заявява: "Законът "Кунева" не плаши големите играчи". В интервю за "Труд", Николова подчертава, че корумпираните политици са успели да укрият незаконните си доходи още преди 16 години.

Атанас Карагеоргиев от Съюза на собствениците в курорта "Златни пясъци" заявява в интервю за "Стандарт", че ще е добре държавата да даде плажовете на хотелиерите. Той признава, че свръхзастрояването е най-голямата пречка пред туризма ни. "Не съм съгласен по националната телевизия, за която всички плащаме, да се въртят реклами на Кипър и Турция", заявява хотелиерът.

"Аеросмит" тръгва на прощално турне" през 2017 година, информира "Новинар". Американската рок група е 46 години на сцената, припомня изданието.

Според "24 часа", след 10 юли настъпва идеалното време за почивка на море.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!