Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит в огледалото на американските политици

В Съединените щати темата за излизането на Великобритания от Европейския съюз бе във фокуса на коментарите предимно на бизнеса през призмата на очакваната промяна в търговски споразумения, но след решението на британците за напускане на Съюза активна роля в дебата поеха политиците.

За сенатора от Върмонт Бърни Сандърс Брекзит е доказателство за недоволството от ефектите на глобализацията. В своя медийна изява той заяви:

Този вот е индикация, че глобалната икономика не работи за всички. Не работи за всички в Съединените Щати, не работи за всички във Великобритания. Когато видиш инвеститори, които отиват в Китай и затварят фабрики в тази страна като правят съкращения в продължение на много години, милиони си казват, че глобалната икономика може да е нещо добро за някои, но не и за тях.

В главната роля на американския дискурс по темата влезе Доналд Тръмп, защото Брекзит даде „гориво“ на кампанията му. Излизането на Лондон от ЕС бе защитено от движение на националисти, които виждат заплаха в разнообразието, изпитват недоверие към политическия елит и мечтаят за по-големи стени. Дали обаче подкрепата на Острова за подобни послания ще увеличи шансовете на милиардера Тръмп да наследи президента Обама?

Анализатори обръщат внимание, че за разлика от Великобритания, в САЩ съставът на населението е по-разнообразен и не е логично голям процент от него да застане зад разделящи популистки идеи. Освен това според последните национални допитвания Клинтън води с 12 точки като подкрепата за Тръмп е спаднала със седем пункта от месец май. Две трети смятат, че магнатът не е достатъчно квалифициран за президент.

От тима на Хилъри Клинтън заявиха, че уважават избора на британците и настояват (също както и Тръмп), че Америка и Великобритания остават силни партньори. Бившият държавен секретар обаче даде да се разбере, че неин приоритет ще бъде намиране на начин изходът от референдума да не повлияе негативно на американците.

Още детайли по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!