Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

65 младежи споделят опит в проекта "Интеграция чрез спорт"

65 младежи споделят опит в проекта "Интеграция чрез спорт"
Снимка: "Асоциация за развитие на българския спорт"

От 2-ри до 9-ти юли в село Лозен  "Асоциация за развитие на българския спорт" ще проведе международен младежки обмен, в който ще вземат участие 65 младежи на възраст до 30 години от 8 държави. По време на инициативата, представители на България, Италия, Унгария, Хърватска, Босна и Херцеговина, Чехия, Словакия, Испания ще обменят идеи, опит и практики как спорта да подобри интеграцията на имигрантите и различните малцинства в държавите ни, сподели Йоана Дочевска – председател на "Асоциация за развитие на българския спорт".

Спортните ценности са водещи в работни процеси на неправителствения сектор, за да се предотврати чувството на нетолерантност, социално изключване и маргинализация. Спортът е силен инструмент за борба срещу расизма и ксенофобията, като също така спомага за социализацията на хората, включително и със специални нужди, по-малко възможности или с различна идентичност от тази на страната, в която живеят.

Дейностите са в рамките на проект "Интеграция чрез спорт", финансиран по програма "Еразъм+" на Европейската комисия, ключова дейност 1 - "Младежка мобилност". През 2016г, "Асоциация за развитие на българския спорт" работи целенасочено чрез редица от дейности, за да покаже на всички заинтересовани страни, че един от най-успешните инструменти за интеграция са именно спортните дейности.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!