Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културни дейци настояват Плевнелиев да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство

| обновено на 30.06.16 в 17:57
Снимка: БГНЕС
Археолози, архитекти, реставратори и художници протестираха пред Народното събрание. Те настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство. Поправките предвиждат общините, а не Институтът за недвижимо културно наследство, да оценяват допустимите намеси в паметници на културата. Според експерти, така ще се позволи унищожаването на ценни сгради, а според законодателя, ще има по-бързи решения. Хората протестират срещу поправките в Закона за културното наследство, а тези спорни текстове, срещу които те недоволстват бяха приети окончателно миналата седмица в Комисията по културата и медиите и предстои да бъдат гледани в пленарната зала. 

Логиката на законодателя е наличието на структури по места да ускори процеса на взимане на решения, относно паметниците на културата. 

Според протестиращите това са археолози, архитекти, реставратори и художници, изобщо според експертната общност, това отваря врати за безпроблемно унищожение на ценни сгради, тъй като местната власт и сега не успява да устои на инвестиционния натиск. Експертите протестират още от внасянето на поправките за разглеждане миналото лято, но засега гласът им не е чут и единствената им надежда е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство.

Художникът Владо Руменов от форум "Културно наследство":
Притестнява ни първо това, че държавата много отдавна целенасочено унищожава Националния институт за недвижимо културно наследство, без който не може и даже нещо повече, ние искаме Националният институт да бъде превърнат в самостоятелна държавна агенция, независеща от Министерство на културата.
Ива Досева, изкуствовед:
Този проектозакон не е добър, отваря вратички за корупция и лобизъм. Лошото е, че всеки ще направи каквото кажат хората, които имат някаква власт, някакви възможности за контрол, без да се съобразяват с това, дали е културна ценност, дали е важно да се запази.
Репортажа на Светослава Кузманова можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!