Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно летище на Кипър носи името на покойния президент Главкос Клиридис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международното летище в Ларнака приема името на политика-ветеран Глафкос Клиридис, отдал над 60 години от живота си в служба на Кипър и кипърския народ, на официална церемония тази вечер в присъствието на президента на страната Никос Анастасиадис.

Това е главният въздушен вход на острова, през чийто терминал през миналата година са преминали рекорден брой пътници – над 5,3 млн., или с 1,6% повече спрямо 2014 г. В момента над 70 авиокомпании оперират на двете кипърски летища в Ларнака и Пафос, с полети по над 110 дестинации до 40 страни.

Международното летище на брега на Средиземно море, което да поеме потока пътници от и за Кипър, е разработено и открито през февруари 1975 г., след като в резултат на турската инвазия през 1974 г. международното летище в столицата Никозия е затворено – то остава в буферната зона, разделяща града, под контрола на ООН. Новият терминал функционира от ноември 2009 г.

Глафкос Клиридис е емблематична фигура на политик и държавник на острова, наричан "архитект на модерен европейски Кипър". Той е бил президент на републиката два последователни мандата – от 1993 до 2003 г., като шест пъти се е кандидатирал за висшия държавен пост в страната. По време на 10-годишното си президентство стабилизира икономиката на Кипър и го подготвя за приемането му за член на Европейския съюз, което официално става при неговия наследник през 2004 г. Той е и първи председател на парламента на Кипър, на който пост остава в продължение на 16 години.

Клиридис е известен със силната си подкрепа за обединението на Кипър и неуморната си работа за решаването на Кипърския проблем, но почина на 94-годишна възраст през ноември 2013 г., без да види страната си обединена.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!