Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Турция унищожава идеологията на ИДИЛ, защото тя не представлява Исляма

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Срещата в Сочи на Съвета на външните министри от ОЧИС бе натоварена през последните дни със сериозни очаквания след внезапното извинение на турския президент Реджеп Таийп Ердоган пред руския президент Владимир Путин за сваления руския военнен самолет над Сирия преди 7 месеца, когато отношенията между Москва и Анкара рязко се влошиха. На нея стана възможно министри на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу да се срещнат и да започнат процеса на нормализиране на отношенията между двете черноморски страни.

Форумът в Сочи бе повод да се проведат и  редица двустранни срещи между външните министри от черноморския регион. Българският министър на външните работи Даниел Митов проведе среща със своя турски колега, след която Чавушоглу каза следното:

Обсъдихме двустранните отношения, както и регионалните въпроси и отношенията между Турция и ЕС. Съща така и миграционния въпрос. Срещата беше много конструктивна и плодотворна. 

На въпрос към министър Чавушоглу как сега гледа на процесите в Сирия след подобряването на турско-руските отношения и това може ли да допринесе за намаляването на напрежението в близкоизточната държава, той заяви: 

Ситуацията в Сирия има много последствия като тероризма и проблема със сигурността в нея. Но също така проблеми има свързани с хуманитарния аспект, и по-специално с бежанците.Турция прие приблизително 3 милиона бежанци.За съжаление ситуацията в Сирия не е много обещаваща, но ако вървим заедно и работим за намирането на хуманитарно решение, ще намерим и политическо решение.Защото това е пътят за намирането на решение по сирийския въпрос, това включва и диалогът в Женева между сирийската опозиция и режима в Дамаск. Ние можем да работим в близко сътрудничество с Русия за координирането на хуманитарната помощ  както и да се изправим срещу останалите предизвикателства в Сирия и да допринесем за тяхното решаване с помощта на международната общност.

По повод терористичния акт на международното летище в Истанбул, турският външен министър каза:

ИДИЛ е тази, която атакува Турция, заедно с кюрдските организации в Турция и Сирия, защото Турция е на фронта в борбата срещу ИДИЛ. Тя помага на международната коалиция в Сирия. Турция също така спира притока на международни терористи в Сирия.Тя директно атакува ИДИЛ спрямо нейните възможности. Всъщност Анкара унищожава идеологията на тази кървава организация, защото тя не представлява Исляма, защото той означава мир. Ние трябва да направим всичко възможно да спрем разпространението на тази кървава идеология.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!