Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Няма жито за хляб", пише "Земя". При добра реколта цените на житото ще продължат да падат, а това може да доведе до дефицит на хлебна пшеница, това са заявили от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

"Телеграф" предупреждава за опасни ями в река Дунав. Водните спасители също алармират, че в страната има много неохраняеми водоеми, в които хората се къпят, като пренебрегват забраните. Освен това, много често забранителните табели се крадат, особено по селата.

Датата за избор на президент ще е 6 ноември, а балотажът – 13 ноември, съобщава "24 часа". От средите на управляващите са заявили за вестника, че днес на Председателски съвет на Народното събрание датите ще бъдат обсъдени и проектът веднага ще бъде внесен за гласуване в пленарната зала. Изтеглянето на датата за ноември, вместо октомври, е защото политиците не искат предизборна кампания в топлите месеци, отредени за отпуски.

Според Антон Кутев от БСП, много от редовите членове на Социалистическата партия одобряват ВМРО. В интервю за "Стандарт" Кутев изразява надежда ръководството на БСП да намери общ език с патриотичните партии за обща подкрепа на кандидат-президент.

Пръстовите отпечатъци за идентификация на пациентите ще бъдат въведени в 20 болници първоначално, съобщава "24 часа". Софтуерът е почти готов, са казали за вестника от ръководството на Здравната каса. Прием на пациенти с разпознаване по пръстовия отпечатък ще започне през септември.

"Здравната каса заобиколи закона, за да финансира нови болници", пише "Сега". Пренебрегната беше забраната да се сключват договори с лицензирани тази година болница. Решението на ръководството на Касата било взето по целесъобразност, обяснили за изданието.

Растежът в България не подобрява условията за живот, това е констатирала базираната в САЩ неправителствена организация Social Progres Imperative. В годишната си класация - индекс страната ни е последна в Европейския съюз по социален прогрес, пише "Капитал дейли". Страната ни се е провалила в здравеопазването, опазването на околната среда, защитата на собствеността.

"Влязохме в Европейския съюз, колкото влязохме в комунизма" е озаглавен коментарът в рубриката "Наблюдател" на вестник "Сега".

"Дума" призовава, чрез мнения на експерти, държавата да запази собствеността си над "Булгартрансгаз", въпреки изискването на Брюксел мрежата да бъде приватизирана. Става дума за национален капитал в сигурността ни, подчертава вестникът.

"Хотелиери си крадат туристи, като вдигат паркираните им коли", пише "Монитор". И тази година няма да се отървем от алкохолния туризъм, става ясно от друга информация в "Монитор". "Летовници от Германия вилнеят на Златните, хвърлят маси и столове след алкохолен маратон".

"Съдят "Топлофикация" за такса "сградна инсталация", пише "Труд". Абонатите се оплакват в съда, защото от дружеството в София начисляват таксата, въпреки че те не желаят да ползват услугата на "Топлофикация" за отопление.

В повечето всекидневници пише за напрежението между министъра на културата Вежди Рашидов и водещия в Канал 1 Георги Ангелов. Ангелов беше посъветван, в писмо –.право на отговор, от Рашидов, "да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

"Стандарт" пише, че от Асоциацията на европейските журналисти окачествяват това като директен политически натиск и опит за сплашване.

"Труд" информира, че от днес е затворен за движение булевард "Черни връх" в столицата. Има и още предвидени за реконструкция улици, чийто ремонт ще затруднява допълнително движението в София до Коледа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!