Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече можем да прекратим договор с мобилен оператор срещу неустойка от три такси

Снимка: БГНЕС
От този месец вече е възможно предсрочно прекратяване на договора с мобилен оператор срещу минимални неустойки от три месечни вноски, дори да остава година и половина по договора.Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

При два от мобилните оператора -  "МТел" и "Виваком" - е прекратена практиката за двугодишен договор да се плащат вноските за целия оставащ период, ако предсрочно прекратим отношенията си с тях. Има постигнати и споразумения съдебно, по силата на които потребител не може да заплати повече от три месечни такси при прекратяването на договора:

Преди влизането в сила на тези споразумения, мобилните оператори претендираха, че трябва да се плащат всички такси, които остават до края на договора. Сега разводът е възможен на момента и то срещу заплащането на максимум 3 неустойки, обясни Маргаритов.

 С третия оператор  - "Теленор", все още текат преговори.

От комисията предупреждават да внимаваме при SMS-игрите на телекомите, които понякога  таксуват неправомерно.

Мобилен оператор, който изпраща SMS-и на своите клиенти и в тях упоменава, че, ако не желаете да получавате, трябва да се откажете, изпращайки някаква информация на определен номер и че ако не го направите,следващите SMS-и, които ще получавате по същия въпрос ще се таксуват, независимо, че те са ви изпратени от самия оператор, каза Димитър Маргаритов.

Това, според него, категорично е нелоялна практика. Съветът към потребителите е да следят съобщенията, които получават, и при нередности да сигнализират комисията.

Вероятността по случая да бъде сезирана  Комисията за защита на конкуренцията е голяма, каза Маргаритов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!