Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей: Няма да задействаме Член 50, преди да договорим общ подход

| обновено на 15.07.16 в 18:18
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви, че иска шотландското правителство да бъде напълно ангажирано в преговорите за Брекзит и че няма да задейства член 50 от Лисабонския договор, докато не бъде договорен общонационален подход.

Тереза Мей и първият министър на Шотландия, Никола Стърджън, проведоха 45-минутна среща в Единбург, която определиха като положителна и конструктивна. Мей потвърди казаното по-рано от нея, че няма да бърза със задействането на член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС, преди да е сигурна, че има цялостен британски консенсус и ясни цели в преговорите. Премиерът допълни, че самият факт, че посещава Стърджън на шотландска земя по-малко от 48 часа след поемането на поста, показва решимостта й да задържи Шотландия в рамките на Обединеното кралство.

Никола Стърджън изтъкна, че интересите на Шотландия не бива да бъдат засегнати след референдума и че ще проучи всички възможности, включително и независимост, за да запази отношенията на Шотландия с ЕС.

Британският министър за Шотландия, Дейвид Мандел, обаче заяви, че идеята Шотландия да остане в Обединеното кралство и в същото време да бъде член на ЕС изглежда нереалистична.

Договарянето на взаимноизгодна следка ще бъде трудно. Нито аз, нито Тереза Мей искат Шотландия да провежда нов референдум за независимост, посочи Дейвид Мандел.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!