Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Ситуацията в Турция след неуспешния опит за преврат, отношението на Алианса към страната и тероризмът в световен мащаб отново са водещи теми в международните издания днес.

Турция е внушителна регионална сила -  ключов член на НАТО и най-големият военен съюз в западния свят, подчертава "Вашингтон пост". При този институционален срив Турция - все по-ненадежден член на Алианса и претендент за член на ЕС, фиктивен съюзник срещу "Ислямска държава" и източна крепост срещу Русия и Иран - е застрашена да изгуби ориентация, посочва британския "Файненшъл таймс".

Чистката на Ердоган може да не остави на НАТО друг избор, освен да изгони Турция, коментира  "Дейли телеграф".

Турските ръководители се опасяват от втори опит за преврат, отбелязва вестник "Индипендънт".

"Огън по кортежа на премиера", пише в заглавие турският вестник "Хюриет", като съобщава, че при опита за преврат на 15 юли мишена на метежниците е станал и премиерът Бинали Йълдъръм.

"Няма да остане и един гюленист, получаващ заплата от държавата", подчертава вестник "Сабах", визирайки предприетите след опита за преврат чистки.

Опозиционният вестник "Сьозджу" пък обвинява правителството, че години наред е пренебрегвало заплахата, произтичаща от движението на Фетхуллах Гюлен.

Турският преврат бил планиран за август, едновременно с криза в Гърция и общ колапс на Балканите, твърди македонският вестник "Дневник".

Руската преса коментира предимно теми, обвързани с тероризма в световен мащаб.

Вестник "Известия" съобщава, че след нападението във влака в Бавария, извършено от 17-годишен бежанец от Афганистан, парламентът на германската провинция създаде изследователска комисия по интеграцията.

От своя страна в заглавие "Комерсант" извежда, че настъпление срещу Мосул започва във Вашингтон. Във военновъздушната база Андрюс край столицата на САЩ днес се събират за двудневна среща министрите на отбраната от страните в международната коалиция за борба с "Ислямска държава", за да обсъдят хода на военната операция в Сирия и Ирак и най-вече планирането на решаващо настъпление срещу Мосул - втория по големина град в Ирак, контролиран в момента от ИД, пише още изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!