Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп Интернешънъл": Българите слагат знак на равенство между политиката и корупцията

Българите слагат знак за равенство между политиката и корупцията, сочи експресно телефонно проучване на "Галъп интернешънъл". Именно корупцията и политическото влияние в работата на съда са възприемани и като основни проблеми в съдебната система.

Хората се отнасят с по-високо одобрение към институциите, които изглеждат деполитизирани. Тези, които се свързват по-скоро с политическата власт или със съдебната система, те почти автоматично са критикувани. Например одобрението към Националната агенция за приходите е 60 на сто, към ДАНС – 51, а към МВР – 54%.  

На Европейския съюз се гледа като на коректив на българските институции. 64% одобряват факта, че у нас има европейски надзор по отношение на правосъдието и вътрешните работи.  

Според данните от изследването голяма част от оценките за институциите се споделят автоматично, без ясен допир до тяхната работа. В обществото е създадена трайна щампа върху съдебната система, която върви ръка за ръка с институциите на политическата власт и често получава негативи от тях. Това личи и в отговорите на въпроса къде според българите е най-голямата корупция. На първо място хората споменават политиците, следват болниците и митниците. Помолени обаче да кажат дали някога им е искан подкуп от политик, само 2% свидетелстват за нещо подобно.

Проучването на "Галъп интернешънъл" е проведено между 14 и 19 юли и е финансирано от самата агенция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!