Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Истанбул освободи над 700 войници, арестувани след опита за преврат

| обновено на 30.07.16 в 18:05
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС
758 турски войници, задържани във връзка с осуетения опит за преврат в страната, са били освободени, предаде Анадолската агенция. Те са били пуснати по препоръка на прокурор и след като са дали показания. Съдът се е съгласил, че задържането им не е необходимо.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще оттегли съдебните искове за обида срещу него в знак на добра воля и за да покаже единение след пуча, припомня Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че съдебните дела, заведени в Германия за предполагаема обида на турския президент Реджеп Ердоган в Германия, остават в ход, въпреки че той обяви оттегляне на всичките си искове за обида. Това съобщи Асошиейтид прес като цитира германски адвокат, който представлява турския държавен глава. Той уточни, че оттеглянето се отнася само за исковете в Турция, които са над 1 800. По-рано тази година германски прокурори започнаха разследване срещу комика и телевизионен водещ Ян Бьомерман, след като Ердоган се оплака, че той го е обидил. Прокурорите още не са решили дали да повдигнат обвинения, но Бьомерман вече получи забрана да повтаря сатиричното стихотворение, осмиващо турския лидер.

При опита за смяна на властта в Турция от 15-и юли загинаха 237 души, а над 2 100 бяха ранени. Като част от мерките за справяне с пуча над 60 000 хиляди души бяха задържани, уволнени или отстранени от работи. Западът осъди масовите чистки, но Ердоган отхвърли критиките от САЩ и други държави. Анкара обвинява за организатор на преврата мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, който от години живее в САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!