Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Политиката на  Доналд Тръмп би навредила на борбата с "Ислямска държава", коментират водещи британски и френски издания. Повърхностните словесни нападки на републиканеца към мюсюлманите по света, ентусиазмът му да бомбардира ИД "до скъсване" и предложението му да се забрани имиграцията на мюсюлмани ще имат обратен ефект, посочва британският вестник "Гардиън". Намеците за проблемната личност на Тръмп изобилстват в медиите, независимо от политическата им ориентация, отбелязва френският вестник "Фигаро". "Дните на Тръмп са преброени, след като недоволството сред републиканците расте", коментират от "Индипендънт". 
Снимка на търсещ убежище афганистанец, подозиран в подготовка на нападение в столицата на Франция, е била разпространена от Агенциите по сигурността в Париж, пише вестник "Стрейтс таймс". (The Straits Times). Градът е в постоянна готовност заради възможна атака по време на фестивала "Paris Plage”.
Уганда и Конго постигнаха споразумение да обменят разузнавателна информация, за да се борят с въстаническите групировки, действащи по границата на двете страни, информира международното издание на Ню Йорк Таймс.
Руските издания разсъждават по темата защо Русия не е успяла да смени своя посланик в Украйна. В Киев, без да посочат мотиви, отказаха да разглеждат предложението на Москва да изпрати като посланик Михаил Бабич, след като досегашният – Михаил Зурабов, напусна поста през юли, обясняват от "Ведомости". По този начин руско-украинските отношения се оказват на най-ниската си точка за цялата четиривековна история, съобщава вестник "Российская газета". 
Утре се навършват две години от въвеждането от Русия на продоволствено ембарго в отговор на санкциите на Запада, припомнят от вестник "Независимая газета".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!