Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Ще има законови мерки срещу отзованите дипломати, които не са се завърнали в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещу турските дипломати, които Анкара е отзовала, за да бъдат разследвани за връзки с опита за преврат и не са се завърнали ще бъдат предприети законови мерки. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу

Крайният срок за завръщането на дипломатите изтече, заяви Чавушоглу в интервю за телевизия НТВ. По негови данни, двама служители на посолството на Турция в Бангладеш са избягали в Ню Йорк, а двама военни аташета от Гърция са отишли в Италия.

В интервюто първият турски дипломат казва също, че проблемите във военната база "Инджирлик", предизвикани по време на опита за преврат, вече са отстранени.

Турция отсега нататък активно ще участва с бойни самолети в операциите на международната коалиция за борба с "Ислямска държава", посочи той.

Чавушоглу намекна също, че Анкара може да търси военно сътрудничество и извън НАТО, но увери, че страната винаги ще се обръща първо към партньорите си от северноатлантическия алианс.

Външният министър съобщи още, че Турция е предложила на Русия да извършват съвместни операции срещу джихадистите в Сирия. Анкара обаче остава на позицията, че в Сирия не може да има политически преход с участието на Башар Асад.

В същото време турският посланик в Русия Юмит Ярдъм е заявил, че Анкара не е против сегашното ръководство на Сирия да играе известна роля в политическия преход. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турските военни аташета от посолството в Атина са в неизвестност

Анкара призова своите военни аташета от Атина, но гръцката страна не знае къде се намират те. Съобщава се и за изчезнал турски военен аташе от посолството в Босна при повикването му обратно в Анкара като част от разследването на неуспешния опит за преврат...

публикувано на 11.08.16 в 13:27