Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Багатури прославиха България на международен събор в Унгария

Преди броени дни в Бугац, Унгария се проведе международният събор Курултай, в който ежегодно се събират над 3-4000 участници. Облечени и въоръжени като воини от времената на кан Аспарух, там и тази година имаше представители на България в лицето на Прабългарската школа „Бага-Тур“ от Стара Загора, както и техни съратници от Варна, Пазарджик и София. На Курултай се провеждат множество турнири и демонстрации, тази година с участници от над 28 народа. Обединяващото е, че всички те в древността са били във военноплеменния съюз на хунския предводител Атила. Миналата година на престижния турнир по стрелба с лък батир багаин Явор Гънчев завоюва златен медал. „Тази година сили премериха младшият състав на школата и за огромна наша гордост усилията и обучението в школата даде резултат“, споделиха ръководителите от Бага-Тур.

Представителите на старозагорската школа спечелиха 2 отличия. В една от най-оспорваните дисциплини – динамична стрелба с лък, багатурите спечелиха сребро в конкуренция на близо 120 състезатели. Шампион в дисциплината при жени стана Соня Петрова на 17 години, която вече 10-та година се обучава в школата, освен стрелба с лък тя е една от най-изявените участници в групата по самодивски танци и обичаи. Снимка На специална церемония Соня получи медал и грамота от главния организатор на мащабния събор, но багатурите не се спряха само с това. Алекс Иванов от Бага-Тур завоюва третото място при двубоите с меч. Там битката беше изключително оспорвана и българските момчета достойно защитиха прозвището си на „Българи юнаци!“
„Организацията на събора отново беше страхотна. Интересът към събитието беше огромен – имаше близо 220 хиляди посетили, рекорден брой до сега според организаторите.“ – споделиха развълнувани ръководителите на българската група.

Друго любопитно, уникално и определено запомнящо се е било решението на един от членовете на Бага-Тур Димитър Великов да предложи брак по нестандартен начин на своята избраница. На събора в Унгария ги е бракосъчетал най-известният местен шаман в областта. В тесен кръг и в специално украсена юрта се е провел един различен ритуал, наситен с много емоции и екзотика.

За нетрадиционното решение, както и за самия събор веднага след церемонията в Унгария с Димитър Великов разговаря Поли Гънчева, чуйте разговора им:

СнимкаОще от категорията

Продуцентът Игор Марковски събра “Светата троица” за нова песен

Те са Александър Петров, Стенли и Момчил Колев - творци, които са познати на широката публика  със своите хитове и имат огромен брой почитатели. Отначало Момчил Колев предлага на Игор Марковски няколко свои песни, за да прецени коя от тях е..

публикувано на 19.10.20 в 13:35

Музеят на медицината в Ямбол пази апарати за кръвопреливане

Над 3 800 експоната, медицинска литература и  интересни изделия могат да се видят в Музея за историята на медицината в Ямболския край, който заема просторна зала в ДКЦ 1. Изложени са колекции, показващи развитието на здравеопазването от края на 19 век..

публикувано на 19.10.20 в 08:44

Семейство от Болярово има над 20 портрета на Левски в дома си

Всяка сутрин посетителите в кафето на малкото градче Болярово в центъра са посрещани от портретите на Васил Левски, рисувани от местен художник и от най-паметните мигове в славната кариера на най-добрия футболист за всички времена Георги Аспарухов..

публикувано на 16.10.20 в 15:53

Приключва археологическият сезон в НАР "Кабиле" край Ямбол

След мащабно геодезическо проучване на неизвестни части от археологическия резерват, през 2014 година Регионалният исторически музей в Ямбол започна дългосрочен проект за издирване и проучване на останките от римския военен лагер в античния "Кабиле", каза..

публикувано на 16.10.20 в 14:21
Мария Цветкова

Мария Цветкова: Моето хоби ме прави щастлива

"Всяка втора жена на света се нарича Мария...", се пее в една българска песен, но едва ли всяка втора Мария има знанията и уменията на Мария Цветкова. Тя има хоби, което я кара да се чувства щастлива. Не доволна, а щастлива от живота. Мария изработва цветя...

публикувано на 15.10.20 в 18:44
Хасково

Историята на Хасково от Възраждането до 1944 година събрана в книга

Историята на Хасково от Възраждането до 1944 година, е събрана в мащабно проучване и книгата с обем от 525 страници.  "По дирите на старо Хасково" е издание на дългогодишния директор на Регионалния исторически музей и почетен гражданин на Хасково..

публикувано на 15.10.20 в 15:59

Късо кино на открито в Къщата на архитекта

Загадката на усета за време – дали  любовта  е надежден „метроном“, дали ритъмът на времето е изцяло зависим от нашия усет… Има ли любов, която кара времето да спре? – най-добрият отговор предстои. Вижте го в 17- минутния късометражен..

публикувано на 14.10.20 в 14:37

Международен ден на момичетата

11 октомври е обявен за Международен ден на момичетата  - целта да се насърчи овластяването и защитата на човешките права на представителките на нежния пол. Мотото на деня за тази година е "Моят глас, нашето равностойно бъдеще". По повод..

публикувано на 11.10.20 в 08:53

Сдружение "Българска история" издава книга за Димитър Пешев

Димитър Пешев е необичайно явление в българската политика, както за своето време, така и за наши дни. Това каза за Радио Стара Загора историкът Мартин Чорбаджийски. От Сдружение „Българска история“  издават мемоарите на считания за един от..

публикувано на 08.10.20 в 16:52

Без празник на еленския бут

Отменен е празникът на еленския бут тази година, това съобщи за Радио Стара Загора кметът на града инж. Дилян Млъзев. Решението е взето на заседание на Общинския оперативен щаб въз основа на опасността от коронавирус. В седмицата от 19-ти до 25-ти..

публикувано на 08.10.20 в 12:25